Coğrafya öğretmenlerinin uyguladıkları ders dışı etkinliklerin öğretim üzerine etkisi (İstanbul ili örneği)
'the activities out of lessons which are applied bye the teachers of geography?s influence on teaching (Sampling of İstanbul city)
  1. Tez No: 273394
  2. Yazar: YUSUF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Düşünme, Coğrafya Öğretimi, Coğrafya ve Uygulaması, Orta Öğretim, Düşünme Becerileri, Coğrafi Etkinlikler, Coğrafya Öğretmeni, Geographical Thinking, Teaching Geography, Geography and Practice, High School, Geographical Activities, Geography Teacher
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bilim, teknoloji ve iletişimin hızla gelişmesiyle birlikte coğrafya öğretiminde yaklaşımlar da değişmektedir. Coğrafi olayların nedenini araştırmayı kendine konu edinen coğrafya bilimi, okullarda kalıp bilgiler veren, olayların nedeni üzerinde durmayan bir ders olarak verilmesi bu bilimin değerinin yitirilmeye yüz tutmasına neden olmaktadır. Öğrencilerin, coğrafi düşünme becerilerine sahip olmaları ve dolayısıyla da olayların ?neden ve niçin sorularının yanıtlarını? anlayabilmeleri önemlidir. Eğitim sistemimizin ve toplumun bir ihtiyacı olarak bilgi üreten ve düşünen bireylerin yetiştirilmesi gereklidir.Bu çalışma, anket uygulanan okullardaki coğrafya öğretmenlerinin ders dışı etkinliklerin yararlarının öğrencilere ne düzeyde kazandırdıklarını ortaya koymak ve öğrencilerin farkındalıklarını ölçmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul İli'nde bulunan resmi, genel liselerde görev yapan 148 öğretmen oluşturmuştur. Bu evren içerisinden tesadüfi olarak seçilen yedi okuldaki ortaöğretim öğrencilerinden 150 öğrenciye anket uygulanmıştır.Verilerin çözümlenmesi öncelikle yüzde, frekans ve aritmetik ortalama dağılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Ders dışı etkinliklerin uygulanmasına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t testi yapılmıştır. Daha sonra anketten elde edilen ve görüşme sırasında elde edilen verilerle desteklenerek ?bulgular ve yorum? bölümüne yazılmıştır.Araştırma sonucunda, ders dışı etkinliklerin uygulanması konusunda öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında anlamlı farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The approaches about teaching of geography are changing with the improvement of science, technology and communıcation. The main aim for the geography is to search for the reasons of geografical events. But the way that geography lessons are being learnt in the schools, with giving no importance to main reasons or teaching superficial information, is diminishing the value of this science. It is very essential for the students having a geographical thinking ability and understanding the main reasons and results of the events. We need new generations who is thinking and producing for our educational system and our people.This work has been done to measure how the benefits of the activities out of lessons are being gained by the students and measurıng the sensitivity of the students.148 teachers that is working in İstanbul?s official schools are subjected to the research. And 150 students from randomly chosen seven schools are being inquıred for this research.Percentage, frequency and arithmetic mean dissociation has been used while analyzing the datum. And there has been ?independent groups t test? to find out if there is a meaningful difference between the teachers and students opinions about the activities out of lessons. Then the quantitative results gained from the inquırıes have been supported with the qualitative results gained from the interviews and written at the ?findings and comments? part.According to conclusion; there is a meaningful difference between the students and teachers opinions about the application of the activities out of lessons.