Sivil topluma eleştirel bir yaklaşım batı liberal demokrasi ve Türkiye örneği
A critical approach to civil society west liberal democracy and Turkish case
- Tez No: 273395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Sivil Toplum, STK, Türkiye, Civil Society, Democracy, NGO, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sivil toplum ancak moderniteyle birlikte ortaya çıkan ve gelişen bir olgudur. Tarihsel gelişim süreci içerisinde ele alındığında sivil toplum batı siyasal düşünce geleneğinin bir ürünü olarak ortaya çıkmış ve günümüze kadar çeşitli anlam ve işlevler içermiştir.Özellikle günümüzde sivil toplum kavramı siyaset dünyasında oldukça sık kullanılır bir hale gelmiş ve neredeyse tüm sorunların çözümünde önemli bir kavram olarak kullanılmıştır. Neo-liberal politikalar ile birlikte sivil toplum kavramı ?sivil toplumculuk?a dönüşmüş ve kavram ideolojik bir araç haline getirilmiştir. Toplumsal alanda sivil toplum adı altında birçok kurum, örgüt ve yapı ortaya çıkmış ve sivil toplum adına eylemde bulunduklarını iddia etmişlerdir. Bu dönüşümle beraber sivil toplum tek yanlı bir şekilde ele alınarak yüceltilmiştir, sivil toplumun içerebileceği tehlikeler görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Civil Society could emerge only under the conditions of modernity. When considered in the process of historical development, civil society has appeared as a product of Western political thoughts and it has included different kinds of meanings and functions up to today.Especially today, the concept of civil society has been used so frequently in politics-world and almost has been an important concept in solving all problems. With the Neo-Liberal politics, the concept of civil society has been turned into ?the ideology of civil society? and the concept is become like an ideological means. Many foundations, organizations and structures have appeared under the name of civil society in the social area and they have claimed that they have made demonstrations in the name of the civil society. With the this transformation, the civil society has been considered by one-side and has been sublimated. The dangers which can be included by civil society have not been seen.