Türk dış politikası'nın (1945-1964) realizm açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Turkish foreign policy according to realism
- Tez No: 273397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk dış politikası, Soğuk Savaş, Güvenlik, Realizm, Uluslararası İlişkiler, Turkish foreign policy, Cold War, Security, Realism, International Relations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türk Dış Politikası temel olarak statükoculuk ve batıcılık ilkeleri üzerine kurulduğu için dış politika stratejilerinde fazla çeşitlilik sergileyememiştir. Tezimizde II. Dünya Savaşı sonrası SSCB'den gelen ciddi güvenlik endişeleriyle karşı karşıya kalan Türkiye'nin, 1945?1964 arası dönemde realizme uygun stratejiler temelinde dış politika izlediği görüşünden hareket edilmiş ve gerçekleşen olaylar bu açıdan analiz edilmiştir.Realizm'in, II. Dünya Savaşından sonra ve Soğuk Savaş döneminde baskın teori olması elbette önemlidir. Çünkü doğu ve batı arasında köprü olarak görülen Türkiye, ABD'nin Ortadoğu politikalarında ve SSCB'nin çevrelenmesi politikasında önemli bir ülke olarak değerlendirilmiştir. SSCB'nin yayılmacı politikaları sebebiyle güvenlik endişesi yaşayan Türkiye, ulusal çıkarlarını ön planda tutarak ABD yanlısı davranmıştır. Realist bakış açısına uygun olan bu davranış şekli tezimizin genel bir realist yargıyla sonuçlanmasına kaynak teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
As Turkish foreign policy is founded on the basic principles of status quoism and Westernism, it can?t set forth much variety for the foreign policy strategies. In this thesis, it has been acted with the belief that Turkey confronted with serious security concerns coming from the USSR after World War II, and following events have been analyzed in this regard.It is of course important that Realism is the dominant theory after the World War II and the Cold War. Because seen as a bridge between east and west, Turkey has been evaluated as an important country in the U.S. Middle East policy and the USSR surrounding policy. Having security concern due to the USSR expansionist policies, Turkey acted pro-US by giving priority to national interests. This behavior which is appropriate to the realistic perspective constitutes source for our thesis to conclude in a general realistic judiciary.