Tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılığa etkileri: Bir sağlık kuruluşunda uygulama
The effects of burnout on organizational loyalty: Implementation of a health facility
- Tez No: 273396
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Burnout, Burnout Syndrome, Organization, Organizational Loyalty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Örgütsel amaca ulaşmada en büyük fayda sağlayan insan faktörünün, örgüt içerisinde karşılaştığı stres faktörleri ile baş edebilme yeteneği büyük önem taşımaktadır. Tükenmişlik sendromu, bu stres faktörleri sonucu ortaya çıkan, yavaş ve sinsice ilerleyen, çalışanın verimliliğini ve örgüte olan bağlılığını azaltan bir süreçtir. Yavaş ve sinsice ilerleyen bu süreçte çalışan ve örgütler, tükenmişlik sendromu ile baş etme yollarını bulmak zorundadır. Tükenmişlik sendromunun ortaya çıkış nedenlerini, belirtilerini ve baş etmeye yollarını bilmek ve bunları uygulayabilmek örgütler için önemli bir durumdur. Tükenmişlik sendromunun önlenmesi ile beraber örgütsel bağlılık düzeyi de artacak ve örgütün amaca ulaşması daha kolay olacaktır.Bu kapsamda tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Eskişehir İli'ndeki bir kamu hastanesinde çalışan personelin tükenmişlik sendromu düzeyinin belirlenerek, örgütsel bağlılığa etkilerini demografik özelliklere göre belirlenmesi araştırmamızın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma sonucunda az düzeyde de olsa tükenmişlik duygunun örgütsel bağlılığı olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
It?s of vital importance that human factors having the biggest benefit on attaining organizational aim have the necessary skills to cope with stress factors encountered in organization. Burnout sense is a period which emerges as a result of these stress factors, sneaks quietly and reduces the effectiveness and loyalty of employees. The employees and organizations have to find ways to get through the burnout in this period that moves sneakily and quietly. It is very important for the organizations to know the reasons of why the burnout have emerged, its symptoms and to be able to apply the coping methods. No sooner have the burnout been prevented than both the level of organizational loyalty will increase and the organization?s being able to achieve its goal will be easier.In this context, it?s essential that the effects of burnout on organizational loyalty are determined. It?s the purpose of this study that the level of burnout of employees of a public hospital in Eskişehir is identified and the effects of this level on organizational loyalty are assessed with respect to demographic features. Following the research, it has been come into the light that although it?s little, the burnout has a negative effect on organizational loyalty.