Kredi riski ve Türk bankacılık sektörünün kredi riski görünümü
Credit risk end the credit risk prospect of Turkish banking sector
  1. Tez No: 273403
  2. Yazar: ALTAN POSTALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİDE ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi Riski, Kredi Riski Yönetimi, Türk Bankacılık Sektörü, Credit, Credit Risk, Credit Risk Management, Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Para Banka Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bankalar kredi arz eden ve gelirlerini ödünç alıcılara yükledikleri faizden elde eden işletmelerdir. Kredi riski, bir bankanın ödünç alıcı ya da karşı tarafın sözleşme şartlarına uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesinde başarısızlığa uğraması olasılığıdır. Kredi riski bankacılık sektöründeki finansal riskler arasında tipik ve en önemli risktir. Günümüzde bankalar kredi riskini analiz etme, ölçme ve yönetmede ödünç alıcıların kredi değerliliğinin fiyatlanmasını sağlayan gelişmiş özel metotlara ve modern risk değerlendirme ve ölçme metodolojilerine sahiptir.Bu çalışmanın amacı, bankaların sistematik bir şekilde kredi riskini fiyatlama, yönetme ve önleme süreçlerini incelemek ve Türk bankacılık sektörünün kredi riski görünümünü göstermektedir. Çalışmanın birinci bölümünde kredi sürecinin temel unsurları gösterilmiş ve bankaların maruz kaldığı en yaygın risk kaynakları tanımlanmıştır. İzleyen ikinci bölüm bankalarda kredi riski yönetimine genel bir açıklama sağlamaktadır. Bu bölümde bankaların kredi riski stratejilerini nasıl belirledikleri, kredi riskini nasıl ölçtükleri ve bankalarda uygulanan dışsal ve içsel kredi derecelendirme sistemleri açıklanmıştır.Türk bankacılık sektörünün kredi riski görünümü son bölümde değerlendirilmiştir. Bu bölümdeki istatistiksel analiz Türk bankalarının kredi riski yönetimine çok önem verdiğini ve maruz kalınan kredi riskini yeterli derecede önlediğini göstermiştir. Bankalar 2007'de ortaya çıkan küresel finansal krize rağmen, kredi riskini yönetebilmişlerdir. Kütahya'da altı banka ile yapılan mülakatın sonuçları, her bankanın kredi riski stratejisine ve hemen hepsinin kredi riski politikasına sahip olduğunu göstermiştir. Türk bankaları tarafından kullanılan kredi riski yönetimi araçları bankadan bankaya değişmekle birlikte, en çok kredi limitlerini kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Banks are in the business of supplying credit and generate their income by charging interest from the borrowers. Credit risk is defined as the potential that a bank borrower or counterparty will fail to meet its obligations in accordance with agreed terms. Credit risk is the classic and the most important type of risk among the financial risks in banking business. Today, banks have developed specific methods to assess the borrower?s creditworthiness and modern risk evaluation and measurement methodologies to analyze, measure and manage the credit risk.The aim of this study is to examine the processes by which banks systematically assess, manage and counteract credit risk and to display the credit risk prospect of Turkish banking sector. In the first chapter of this study the basic elements of the credit process are displayed and the most common sources of risks that banks are exposed to are described. The following second chapter provides an overview of credit risk management process in banks. In this chapter it is explained that how banks determine their credit risk strategy and measure credit risk and the issue of the external and internal credit rating systems implemented in banks.The credit risk prospect of Turkish banking sector is evaluated in the last chapter. The statistical analysis in this chapter shows that Turkish banks pay the most attention to managing credit risk and they adequately counteract the exposure to credit risk. They have been able to manage credit risk in spite of the global financial crisis occured in 2007. The results of the having interview with six banks in Kütahya show that every bank has the credit risk management strategy and almost of them have the policy for credit risk. However the credit risk management tools used by Turkish banks vary from bank to bank, they used the lines of credit the most.