Tüketici kredilerinin kullanımı ve gayri safi yurtiçi hasıla oranları arasındaki ilişki
Use of consumer credits and relation between gross domestic product rates
- Tez No: 273402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Kredileri, GSYH, İçsel Büyüme, Büyüme, Consumer Credits, GDP, Endogenous Growht, Growth
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde artan bankacılık hizmetleri ve bankalar arası rekabet, tüketici kredilerinin kullanımı alanında da bir dizi yeniliği beraberinde getirmiştir. Bankaların verdikleri önemli kredi türlerinden birisi olan tüketici kredileri, bankanın mudileri ile olan ilişkilerinde ve banka seçiminde de büyük önem arz etmektedir. Tüketici kredilerinin kullanımının kısa ve uzun vadedeki getirileri gerek bankalar, gerekse kredi kullanan mudiler için tüketici kredilerini ayrıcalıklı hale getirmiştir.İktisadi büyüme ve içsel büyüme oranları, bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin göstergesi olarak, ülkenin eğitimden ekonomiye, istihdamdan diğer tüm alanlara kadar güncel durumunu gösteren rasyolar olarak görülebilir. Büyüme oranlarının kredi kullanımı ile arasındaki ilişkinin belirlenmesi, bu oranlara bakılarak kredi kullanımının olası maliyet ve zarar analizine olanak vermesini sağlayabilir. Bu nedenle bu çalışmada, büyüme oranları ile tüketici kredileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, TÜİK tarafından derlenen 2002?2008 yılları arasındaki bankacılık sektörü ve katılım bankaları tüketici kredileri verileri ile yine TÜİK tarafından derlenen 1999?2006 yılları arasındaki gelire ve harcamaya dayalı GSYH değerleri arasında Tekrarlı Ölçüm (Repeated Measure) ve Korelâsyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre tüketici kredileri ile GSYH büyüme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.01).
Özet (Çeviri)
Nowadays, increasing banking services and competition between banks have brought some innovations in the area of using of consumer credits. Consumer credits as oner of the important credit type given by banks has great importance on relation of banks with customers and chosing of banks. Profits of using of consumer credits in short and long-time are important for both banks and their customers.Endogenous growth rates as indicators of developing levels of a country may be seen as ratios indicate current statue of a country from education to economy and labor. Evaluating of relation of endogenuous growth rates with using of credits may be used to define possible costs of banks for using of consumer credits. For this reason, determining of relation between endogenous growth rates and consumer credits was aimed.In the research, consumer credit data of banks and participation banks from 2002 to 2008 and GDP data determined by income and expanditure from 1999 to 2006 determined by TUIK were used as a data set, afterwards correlation and repeated measure statistical tests were performed to find out relations between these variables. According to analysis results, there was not a statistical relation between consumer credits and GDP rates (p>0.01).