İlköğretim okullarında bilgilendirme grafiklerinin etkililiğinin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi ve bir uygulama örneği
Elementary school students effectiveness of the information graphics evaluation and comments by an application example
- Tez No: 273404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Görsel iletişim, Bilgilendirme Grafikleri, İlköğretim okulu, Graphic Design, Visual Communication, Information Graphics, elementary school
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim okullarındaki bilgilendirme grafiklerinin etkililiğini öğrenci görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırmada betimsel tarama yöntemlerinden nicel tekniklerden yararlanılmıştır.Sosyal bir varlık olan insan, çevresiyle iç içedir. İnsan duygu ve düşüncesini, dil anlatımının yanında, değişik iletişim araçlarıyla özellikle de görsel iletişim tasarımı araçlarıyla sağlamaktadır. İnsan, çevresindeki bilgilendirme grafikleri sayesinde bilgiye ulaşmakta ve hayatını kolaylaştıracak yönlendirmeye sahip olmaktadır.İlköğretim okullarındaki bilgilendirme grafiklerinin etkililiğini öğrenci görüşlerine göre değerlendiren bu araştırmada, bilgilendirme grafiklerinde kullanılan renkler bakımından 75. Yıl Mükerrem-Ali Kayan İlköğretim Okulunda okuyan öğrenciler mavi rengi tercih ederken Özel Çorlu Zafer İlköğretim okulunda okuyan öğrenciler mor, pembe ve yeşil renkleri tercih ettikleri; bilgilendirme grafikleri hazırlanırken devlet okulundaki öğrenciler bizim de katkımız olsun derken, özel okuldaki öğrenciler katkılarının olmasına gerek duymadıkları; mevsim bilgilendirme grafiklerinin tercihinde ise, her iki okul öğrencilerinin araştırmacı tarafından tasarlanan mevsim panosunu tercih ettikleri görülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre, İlköğretim okullarında, bilgilendirme grafikleri hazırlanırken, öğrencilerin de fikirlerine başvurulması; görsel ve tipografik unsurların birlikte kullanılması ve bilgilendirme grafiklerinin belirli zaman aralıklarında değiştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the effectiveness of primary school students in the graphic information is evaluated according to the opinions. Technical descriptive quantitative research methods were used.The man is a social being, is intertwined with the environment. Human thoughts and emotions, language expression as well as various communications tools, especially tools, provides visual communication design. Human, environmental graphics, thanks to the information easier to find information and guidance of his life is.Effectiveness of information graphics in primary school students, this study evaluated according to the opinions, information graphics in terms of colors used in the 75th Year Mükerrem-Ali Kayan Elementary School students in blue color you prefer when private Çorlu Victory Elementary school students in purple, pink and green colors of their choice, information graphics, prepares public school students in our contribution of do we, then, private school students in contributions need to be do not hear; seasons informational graphics In profile, the researchers designed by students of both schools of their choice on board were the seasons.According to survey results, primary schools, the preparation of informational graphics, and the students to apply their ideas, and the combination of visual and typographic elements of informational graphics is proposed to be changed in a specific time interval.