Sanayi işletmelerinde toplam kalite yönetimi ve ISO 9000 uygulamalarının performans üzerine etkisi
Total quality management and ISO 9000 to business industry apps effect on performance
- Tez No: 273426
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9000 Kalite Standardı, Performans, Kalite, Total Quality Management, ISO 9000 Quality Standard, Performance, Quality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kalite kavramı ile müşterinin sosyo-ekonomik durumu ve kişisel özelliklerine bağlı olarak değişebilen, farklı ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda şekillenebilen bir anlayış kastedilmektedir. Kalite'nin iyileştirilmesi ve sürekli gelişiminin sağlanabilmesi için yapılacak her faaliyet Toplam Kalite Yönetimi'nin ilgi alanına girmektedir.Kalite Yönetim Sistemleri, kaliteyi iyileştirmek ve sürekli gelişimi sağlayabilmek için isletmelerin neleri yapmaları gerektiğini söylerken, Toplam Kalite Yönetimi anlayışı da isletmelerin bu hedeflere nasıl ulaşabileceğine dair ip uçları vermektedir. Bahsedilen bu kalite hedeflerine ulaşmak, isletmelerin, bu hedeflerin bireysel hedeflere indirgenerek tüm çalışanların katılımının sağlandığı bir Performans Değerlendirme modeli geliştirmeleri ile mümkün olabilir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, toplam kalite yönetimi konusu işlenmiştir. Kalite tanımı ile beraber, kalitenin tarihi gelişimi ve boyutları verildikten sonra toplam kalite yönetimi genel bir çerçevede anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ISO 9000 kalite standardının gelişimi ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde performans kavramı üzerinde durulmuş ve işletmelerin performans değerlendirmede hangi yöntemleri kullanacakları, bu değerlendirmelerin işletmelere ne tür fayda sağlayacağı hususu değerlendirilmiştir.Dördüncü bölümde konu ile ilgili anket uygulamalarına dayalı veriler analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The term ?quality? describes the understanding that is shaped according to customers? social-economic status and their expectations. Every process that aims to make quality better and being continually improved falls into Total Quality Management area of interact.While Quality Management Sysyems describe what should be performed for achieving continuous improvement of the quality to the companies, ?Total Quality Management? has the clues how these objectives can be achieved. To realize these Quality objectives, companies should penetrate them into personal objectives and develop a performance appraisal model with the participation of all employees.Our study consists of four parts. In the first part, total quality management subject is discussed. It is tried to express the historical development of the quality together with the definition of the quality and the total quality management in a general outline after sizes are given. In the second part of the development of ISO 9000 quality standards and are given information about the contents. The third section focuses on the concept of performance and what methods they use to evaluate the performance of companies that will benefit assessments matter what kind of businesses are evaluated.In the fourth section of the relevant practices based on survey data will be analyzed and interpreted.