Davıd Lodge'ın yerleri değiştirmek adlı romanında yapısal ve yapısalcılık boyutu olarak ikili zıtlıklar
The concept of binary oppositions as a structural and structuralist dimension in David Lodge?s changing places
- Tez No: 273432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akademik Roman, İkili Zıtlıklar, Kampüs, Yapısalcılık, Eleştiri, Academic Novel, Binary Opposition, Campus, Structuralism, Satire
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma genel olarak, kampüs romanında edebiyat ve kuram ilişkisini, özelde ise bu ilişkinin yarattığı eleştiri ortamının ana özelliklerini içermektedir. Esas amaç, yapısalcılık kuramının terimi olan `ikili zıtlıklar' üzerinde durarak, akademik bir roman üzerinde bu kuramın nasıl kullanıldığını göz önüne koymaktır.İlk bölümde, kampüs romanının en önemli özellikleri ele alınmış ve bu özellikleri yansıtan eserler sunulmuştur. Diğer yandan, kampüs romanınındaki ve yapısalcılıktaki yönüyle David Lodge irdelenmiştir.İkinci bölümde ise, David Lodge'ın Changing Places adlı romanı hem yapısalcılık ürünü hem de kampüs romanı olarak incelenmiş; ayrıca bu romandaki zıtlıklar üzerinde durulmuştur. Bu uygulamada yapısalcılık kuramının `ikili zıtlıklar' terimi kullanılmış ve bu romanda kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Bu bölümde, Amerika ve İngiltere eğitim sistemleri, romandaki içeriğiyle incelenmiştir. Bu bağlamda, ikili zıtlıklar kullanılarak, sadece yapısalcılık kuramı üzerinde durulmamış; aynı zamanda David Lodge'ın ikili kişiliği açığa çıkarılmıştır. Bu temel kavramın sonucu olarak, Changing Places adlı roman, yapısalcılık kuramının ikilem ürünü olarak incelenmiş ve David Lodge'ın ikili kişiliğinin başarılı bir yansıması olması fikrine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the relationship between the literature and theory in the campus novel in general and the main characteristics of the critical places that this relationship creates. The main aim is to illustrate how this manner is handled by focusing on the term `binary oppositions? of the structuralist theory.In the first chapter, the most important characteristics of campus novel are handled and the works that reflect these characteristics are represented. On the other hand, David Lodge is observed with his aspect in campus novel and structuralism.In the second chapter, David Lodge?s Changing Places is analyzed as both a product of structuralism and a campus novel. In this practice, the term, `binary oppositions? is used and this term is comprehensively analyzed in this novel. In this chapter, the education system of America and Britain is discussed in the context of the novel, as well. As a matter of fact, the usage of the `binary oppositions? reveals not only the focus on the structuralist theory; but also, the double identity of David Lodge. The conclusion of this concept is that Changing Places is analyzed as the product of the doubleness of the structuralist theory and it is the realistic reflection of double identity of David Lodge.