Yönetime katılmanın iş tatmini üzerine etkisi: Denizli'de tekstil sektöründe bir uygulama
Effect of participating in the managemant of job satisfaction: Application in Denizli textile sector
  1. Tez No: 273431
  2. Yazar: ZEYNEP KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Jop Satısfaction, Participating in Management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz örgütleri teknolojinin hızla geliştiği, rekabet ortamının giderek arttığı, tüketici tercihlerinin hızla değiştiği küresel pazarlarda hizmet vermektedir. Örgütler değişen koşullarla birlikte yeni arayışlara yönelmişler ve insan faktörünün önemli bir unsur olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Ve bu amaçlarına ulaşabilmek içinde özellikle işgörenlerin tatmini ve işgörenlerin yönetimde söz sahibi olması gibi konulara yönelmişlerdir.İletişim çağında olduğumuz bu dönemde bilgi ve yaratıcılık önemli bir unsur olmuştur. Bürokratik yönetim anlayışı yerini katılımcı yönetim anlayışına bırakmış ve işgörenlere güven duygusu aşılanarak yönetime katılmaları cesaretlendirilmektedir. Böylece işgörenlere psikolojik yönden daha tatmin edici bir ortam yaratılmakta ve üretimde kalite ve verimin artması sağlanmaktadır.Çalışmanın temel amacı işgörenlerin yönetime katılmasın iş tatminleri üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu doğrultuda ilk bölümde öncelikle iş tatmini kavramı, ikinci bölümde yönetime katılım kavramı, üçüncü bölümde iş tatmini ile yönetime katılım arasındaki ilişkiden bahsedilmiş ve dördüncü bölümde ise oluşturulan model çerçevesinde, işgörenlerin yönetime katılma düzeylerinin iş tatminleri üzerindeki etkileri, yapılan uygulama çalışmasında ölçülmeye çalışılmıştır. Anket uygulaması, Tekstil sektöründe işgörenler üzerinde yapılmıştır. Hipotezleri analiz etmek için regresyon analizi, t-testi ve anova analizleri kullanılarak sonuçlar ortaya konulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today?s enterprises are running global markets where consumer preferences are changing rapidly and competition is increasing. Enterprises directed on new searches with the changing conditions, and they came to the conclusion of human factor?s being a very important element. In order to reach their aims they directed on satısfaction of workers and their being qualified to speak in the management subjects.Knowledge and creativity becomes a very important issue in our period when we are in communication era. Bureaucratic management method has left its place to participating management method and workers are encouraged to participate in the management. Thus a more satısfaction athmosphere was created for workers in psycholoqical aspect and this enables a more qualified and productive protuction.The main goal of this study is searching for the effects of worker?s participating in management. In this aspect, in the first part jop satısfactıon term, ın the second part the term of participating in management, ın the third part the relation between job satısfaction and the fourth part on the created model, the effect of the participating level of worker?s on job satısfaction was tried to be measured during the application. Inquiry application was applied on worker?s in Textile Sector. To analyse the hypothesis, regression test, t-test and anova analysis were used to show the results and possible solutions were suggested relatively.