7227 no'lu Balıkesir Sancağı merkez kazasına bağlı köylerin Temettü'ât Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
An evaluation of and analysis of the transciption of Temettü?at records issued in Balıkesir central district, No: 7227
- Tez No: 273437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettü'ât, Balıkesir, Temettü'ât Defterleri, Tanzimat, Temettü?ât, Balikesir, Temettü?ât Records, Administrative Reforms
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 606
Özet
Osmanlı Devleti ilk olarak askeri alanda başlattığı ıslahat hareketlerine sosyal, idari ve mali alanlarda devam ettirmiştir. Çalışmamızda mali alanda yapılan ıslahat düzenlemeleri sonucunda ortaya çıkan temettü'at defterlerinden ML.VRD.TMT.nr 7227 No'lu Balıkesir kazasının köylerindeki Müslüman hanelerin kaydı olan defterin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır.ML.VRD.TMT.nr 7227 No'lu Balıkesir kazasına bağlı köylerin temettü'at defterinde bulunan köylerden Atanos (Ovaköy), Mendehore (Balıklı), Halalca, Çayırhisar'ın sayfaları Sayın Mutlu Arslan tarafından yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olduğu için biz çalışmamızda bu sayfalara yer vermedik.Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde temettü'at defterlerinin hazırlanışı ve önemi yer verilmiştir. İkinci bölümde Balıkesir kentinin tarihçesine dair bilgiler verilmiş üçüncü bölümde ise defterin transkripsiyonu ve defterdeki verilerin değerlendirmesine yer verilmiştir. Çalışmamızın sonunda da sonuç kısmı ile konu neticelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the improvements in Military, Ottoman Empire continued its reformation movements in social, administrative and economical fields. This study aims to evaluate and analyse the transciption of temettü?at records issued in Balıkesir central district, ML. VRD.TMT.nr no: 7227, which are the documents that have the records of the Muslim residences.Since the records including the folowing villages, stated in the temettü?at records issued in Balıkesir district, ML. VRD.TMT.nr no: 7227, Atanos (Ovaköy), Mendehore (Balıklı), Halalca, Çayırhisar, have been studied by Mutlu Arslan, these pages are not included in this study.This study is composed of three parts. The first part includes the importance and preparetion process of the temettü?at records. The second part includes the history of Balikesir. In the third part, the transcription and the evaluation of the record have been studied. Finally, the study has been concluded in the conclusion part.