7 no'lu Kütahya Şer'iyye Sicili Defterinin (1. Bölüm) transkripsiyonu ve değerlendirmesi
No. 7 Kütahya of the shari?a court records (part 1) transcription and evaluation
  1. Tez No: 273438
  2. Yazar: ENBİYA DUMLUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Şer'iyye Sicili, Kadı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni ve Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Osmanlı Tarihi araştırmalarında büyük öneme sahip olan kaynaklar arasında Şer'ye sicilleri de vardır ve ait oldukları dönemi aydınlatmak açısından da son derece önemli ve gerekli vesikalardır. Bu tez çalışmasında da Hicri 1218-1221 Miladi 1803-1806 yıllarına ait Kütahya ve çevresinde hukuka intikal etmiş mahkeme kayıtlarını ihtiva eder.Çalışma konusu olan 7 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili (1. Bölüm) defterinde tereke, i'lâm, ma'ruzat, ferman, mektub, buyruldu, berat, temessük, mürâsele, masraf kaydı, müfredat defteri, tahrirat defteri, narh defteri, sehm defteri, mahalle kaydı, ahidnâme, saire defteri, resm defteri belgelerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yer almaktadır. Bilindiği gibi şer'iye sicilleri mahkeme kararı demektir. O dönemden günümüze intikal eden bu kararlar, toplumun sosyal, siyasi ve ekonomik yapısı hakkında bize bilgi vermektedir. Ayrıca bu belgeler miras paylaşımı, boşanma ve nafaka, alacak tahsili, şikayet gibi gündelik yaşamın gereklerini içinde barındırırken ferman, buyruldu, berat ve benzeri belgeler de Kütahya'nın nezdinde Devletin tümünü içine alan karaların alındığı ve uygulanmasının bildirildiği belgeleri ihtiva etmektedir.Çalışmasını yaptığımız bu defterden halkın kendi örf ve ananelerine göre hayatlarını sürdükleri ve bu sebeplerle de kullanılan eşyalardan, mahalle isimlerine kadar birçok değerin günümüze kadar değişmeden korunduğu görülmüştür. Bir başka dikkati çeken nokta ise mahkemeye intikal eden olayların her biri müsbet ya da menfi bir karar halinde sonuçlanmasıdır. Sonuçlanan bu kararların altında ? şuhud-ü hal? denilen ve o bölgenin ileri gelenleri arasından seçilen, aralarında önemli hukukçuların da yer aldığı şahitlerin olması bahsedilmesi gereken önemli bir konudur. Diğer taraftan defterin işlendiği tarihte devletin siyasi, sosyal ve ekonomik durumunun da gündelik yaşama yansıdığı dikkati çeken bir başka husus olmuştur. Ayrıca cinayet ve hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçların kayıtlarda olmaması halkın o dönemde bu konulardaki titizliğini göstermektedir.Bu çalışmanın ortaya çıkmasında ilgi ve desteğini esirgemeyen tez danışmanım Yrd. Doç. Dr. Emine Dingeç'e teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
Of great importance in the study of Ottoman history between the source of evil, and they belong to the record, there are also the period in terms of lighting is also extremely important and necessary documents. In this study, the Hijri year 1803-1806 to 1218-1221 from grace in Kütahya and environmental law was submitted to the court records contain.Working with seven numbered Kütahya Shari'a Court Records (1st Section) in the book estate, i'lâm, ma'ruzat, ordinance, mektub, command was the charter, temessük, mürâsele costs, registration, curriculum, book, tahrirat book, officially book, sehm book, district records, ahidnâme, etc. books, picture books and documents of the assessment are transcribed. As is known, the court decision means şer'iye register. She conveyed this decision in the present era, society's social, political and economic structure gives us information about. It also documents inheritance share, divorce and alimony, debt collection, like complaining daily living requirements in the host while the edict, command was, charter and other documents of Kütahya before the State's all in the land taken and implementation is reported the documents contain is.From this book we have been working their own customs and traditions of the people take their lives according to their belongings, and used these reasons as well, for so many of the neighborhood names were preserved intact until today. Another noteworthy point is that the case gets to court, each positive or negative if a decision is finalized. The result of this decision under the "state-ü şuhud called and chosen from among the elders of the region, among them lawyers, including key witnesses is an important issue that needs to be mentioned. From the other side of the notebook business on the date of the state's political, social and economic situation is also reflected in everyday life is another issue has attracted attention. Infamous crimes such as murder and theft, also the lack of public records in that period shows diligence in this matter.In this study, the emergence of the interest and support of my supervisor to thank Asst. Assoc. Dr. Emine Dingeç?e thank.Keywords; Kütahya, Shari?a Court Record, Muslim Judge.