Kurumsal imaj bağlamında üniversite ? sanayi işbirliği ve Kütahya ilinde bir uygulama
University-industry cooperation in view of corporate image and an application in Kutahya
- Tez No: 273439
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, Üniversite, Üniversite Sanayi İşbirliği, Image, Corparate Image, University, University-Industry Cooperation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kurumsal imaj, çeşitli kuruluşlar hakkında insanların zihinlerinde oluşan düşünsel resimler anlamına gelir. Günümüz rekabet koşullarında olumlu bir imaj oluşturmanın kurulacak uzun vadeli ilişkileri etkileyen önemli bir faktör olduğu bilinmektedir. Bu durum üniversite gibi eğitim kurumları içinde geçerlidir. Kurumsal imaj olumlu ya da imaj algısının yüksek düzeyde olması örgütlerin amaçlarına ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle toplumsal etkisi oldukça geniş olan üniversitelerin cazibe merkezi olup, kaliteli çıktılar verebilmesi için olumlu ve yüksek düzeyde kurumsal imaja sahip olması gerekmektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için sanayi sektörü ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Sanayinin yatırımcılar için değer yaratma, yararlı ürünler üretme ve yenilikçi bir üretim yapma gibi misyonları vardır. Üniversiteler eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme yapan kurumlardır. Sanayi ise ekonomik ve sosyal amaçlarla ülke kaynaklarını kullanarak faaliyette bulunan bunu yaparken de bilgiyi kullanan kuruluşlardır. Bu noktada sanayi ve üniversite arasında arz ve talep ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Üniversite ve sanayinin belli sonuçlara ulaşmak amacıyla birlikte çalışmaları üniversite-sanayi işbirliği olarak adlandırılır. Üniversite-sanayi işbirliğinin ortaya çıkışı ve etkili yürütülmesinde tarafların konuya bakış açıları, beklentileri gibi birçok değişken vardır. Bu çalışmada sanayici gözünde üniversitelerin kurumsal imajının çeşitli yönlerden işbirliğine etkisi araştırılmıştır. Sanayicinin üniversitenin imajına bakış açısı, işbirliği ile ilgili yaşadıkları sorunlar, beklentileri tespit edilmeye çalışılmış ve etkin bir üniversite-sanayi işbirliği için kurumsal imaj bağlamında üniversitelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Corporate Image means an image that is formed in the mind of people about various corporations. It is known that forming a positive image in our competitive condition is an important factor that affects the long lasting relations. This case is also true for education institutes like universities. The positive state of image or the high image acceptance will help the corporates to reach their goals easier. That is why, the universities which has a wide effect on the public should be the centre of attraction, and should have positive and high based corporate image to give more qualified graduates.The industrial sector is the basis of economical development in countries like Turkey that are developing. The industry has duties like creating values for the investors, producing useful products and making innovative production. Universities are institute that are doing education, training, research and development. The industries though, are corporates doing activities using the national sources for economical and social purposes by using the information. Supply and demand relations occur between the industry and the university at this point. The cooperation of university and industry to reach common goals is called university-industry cooperation. The creation and running of the university-industry cooperation has variables like, the vision of the parties to the subject and their expectations. The effects of the corporate image of universities on the cooperation from the view point of industries are researched in this study. The observation of industry on the university?s image, and the problems they live during cooperation, and their expectations are tried to be found out and some advices are given to the universities about corporate image in university-industry cooperation.