İki askeri darbe arası dönemde Türkiye'nin Ortadoğu politikaları (1960-1980)
The Middle East policies of Turkey between two military coup period (1960-1980)
- Tez No: 273451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Dış Politika, Kimlik, Ortadoğu, Siyasal Kültür, Diplomacy, Foreign Policy, Identity, The Middle East, Political Culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'nin yaşadığı iki askeri darbe ve bir muhtıra döneminde Ortadoğu ülkelerine yönelik dış politikalarının analizi ve bu politikaların siyasi, ekonomik, kültürel sonuçları ele alınmaktadır. Türkiye-Ortadoğu ilişkilerinin tarihi arka planı da göz önünde bulundurularak bütüncül bir çerçeve oluşturmak temel amaçtır. Bu dönemdeki Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine yönelik politikaları iç politika dış politika etkileşimi çerçevesinde ele alınmıştır. Bu dönemde kamuoyunun Türk dış politikası üzerindeki belirleyiciliği göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin siyasal kültürünün kökleri incelenmeden ve iç politikadaki gelişmeler ele alınmadan bu dönemdeki Türkiye-Ortadoğu ilişkilerini değerlendirmek gerçekçi olmaktan uzak kalacaktır. Atatürk döneminde reform ve inkılaplar yoluyla stratejik bir değişim geçiren Türk dış politikası, daha sonraki dönemlerde ise taktiksel açıdan farklılık göstermiştir. Türkiye, bazen Ortadoğu'dan uzaklaşmakta bazen de Ortadoğu'ya yakınlaşma içine girmektedir. Yani Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik politikaları tutarsız ve çelişkili bir görüntü içindedir. Bu durum dönemin şartları karşısında uygulanan taktiklerden kaynaklanmaktadır. Bu duruma yol açan etkenlerden biri de iç politikada meydana gelen gelişmelerdir. Ülkelerin iç politikalarında yaşanan olaylar dış politikayı da ister istemez etkilemektedir. Hatta bazen dış politikanın yönü iç politik gelişmeler doğrultusunda değişebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the analysis? of the foreign policies of Turkey for Middle East countries and the politcal, economical and cultural results of this policy are handled. It?s main purpose is to set off a totally framework by taking into consideration historical background of Turkey?The Middle East relations. In this period, policies of Turkey?s The Middle East is discussed in terms of domestic?foreign policy interaction. During this period, in view of the fact that decisiveness of public opinion. Turkey-The Middle East relations is unrealistic without handle Turk politic culture?s roots and domestic political developments. In subsequent periods Turk foreign policy in subsequent periods strategically have differed from after it changed through reforms and revolutions in Atatürk period. Turkey have adopted occasionally out of The Middle East policies and occasionally close to The Middle East policies. Therefore, The Middle East policies of Turkey is inconsistent and conflicting. This circumstance results from applied tactics in front of condition of period and occuring developments in domestic policy. Events in domestic policies of countries effect foreign policy as well. Even direction of foreign policy may change toward domestic politic developments.