Ortaöğretim kurumlarında yönetici ve öğretmenlerin kurumsal itibara ilişkin algılamaları: Kastamonu uygulaması
The administrators and teachers perceptions regarding corporate reputation in secondary scholls: Kastamonu province
- Tez No: 273456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MESUT KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İtibar, Kurumsal İtibar, İtibar Yönetimi, Reputation, Corporate Reputation, Reputation Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kurumsal itibar, çok yönlü bileşenleriyle, bütün kurumların en değerli varlığıdır. İtibar, çok uzun sürede elde edilebilmesine rağmen, kolay bir şekilde kaybedilebilmektedir.İyi itibar, kurumun kamuoyu tarafından desteklenmesini, tüketiciler tarafından tercih edilmesini, kurumun kriz dönemlerini en az hasarla atlatmasını sağlar. Ayrıca çalışanların kuruma bağlılıklarını arttırır, kalifiye çalışanları kuruma çeker, yatırımcıların da kurumu tercih etmesini sağlar.Kazanılması uzun ve planlı bir süreci gerektiren itibar, doğru yönetilmediğinde kolayca yitirilebilecek bir değerdir. Bu nedenle itibarın etkili bir şekilde yönetilmesi gerekir. İtibar yönetimi itibarı oluşturmak, sürdürmek ve korumak amacıyla yapılan tüm çalışmaları kapsamaktadır.Araştırmanın genel amacı; eğitim örgütlerindeki yönetici ve öğretmenlerin kurumsal itibara ilişkin algılamalarını tespit etmek ve bu paydaşlar nezdinde oluşan algılamalar arasında bir fark olup olmadığını belirlemektir.Üç bölümden oluşan çalışmamızda, birinci bölümde itibar ve kurumsal itibar kavramları, itibarın unsurları ve kurumsal itibarın bileşenleri incelenmiştir. İkinci bölümde, ülkemizde ve dünyada itibar konusunda yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kastamonu il merkezinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görevli idareci ve öğretmenler arasında, kurumsal itibara ilişkin algılamayı incelemeye yönelik uygulama yapılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda öğretmen ve idarecilerin kurumsal itibara ilişkin algılamaları arasında görüş ayrılıkları olduğu tespit edilmiştir. Özellikle yöneticilerin okullarını, öğretmenlere göre daha itibarlı buldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Corporate reputation with its multi-dimensional components is the most precious asset of all enterprises. Although gaining reputation takes considerable time, it can be lost easily.A good reputation gains public support for the enterprise, changes the preference of the consumers favourably and allows the enterprise to survive the crisis periods with the least damage. Moreover, it strengthens the loyalty of the employees, attracts highly qualified professionals and makes the investors prefer the enterprise.Reputation, which requires a long and planned process to acquire, can be easily lost if it is not managed well. Thus, it should be managed effectively. Reputation management covers all the work carried out in order to build up the maintain and protect the reputation.The general aim of this research is to determine the perceptions of the administrators and teachers in educational organizations with regard to corporate reputation and to find out if there are differences among the perceptions held by fellow workers.Our study consists of three sections. of which the first one is dedicated to conceptual analysis of reputation and corporate reputation. This section also deals with components of corporate reputation and the elements which constitute reputation. Second section covers the research on reputation made in our country and in the world. Third section details the study on perception of corporate reputation among the administrators and teachers in secondary schools in the city of Kastamonu, center of Kastamonu province.In our study, it was determined that there were disagreements among administrators and teachers about perceptions of corporate reputation. It can be stated that compared with opinions of the teachers, especially the administrators consider their schools to have better reputation.