1844- 1845 (h.1260- 1261) tarihli Temettû'ât Defterlerine göre Hüdavendigâr Eyaleti Kütahya Kazası Armudîli Nahiyesine bağlı Kırgıllı, Fındık, Sofca, Kozluca, Çobânlar ve Doğluşah köylerinin sosyal ve ekonomik durumu
According to the dated 1844-1845(1260-1261) Temettu?at Registries, socio and aconomic of Kırgıllı, Fındık, Sofca, Kozluca, Çobanlar and Doglusah Villages in Armudili region Kütahya province in Hüdavendigar state
  1. Tez No: 273462
  2. Yazar: SÜZİN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Temettû' Vergisi, Temettû'ât Defterleri, Kütahya, Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Yapı, Temettu?at Tax, Temettu?at Registries, Kutahya and Otoman Socio-Economic Form
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Gülhâne Hatt-ı Hümâyûnu'nun ilânı ile vergide adaletin sağlanması için herkesin emlâk, arazi ve hayvan değerlerinin tespit edilip değerlendirilmesi şartıyla vergilendirilmesi yoluna gidildi. Bu amaçla ilk kez Gelibolu ve Hüdavendigâr Sancaklarında tahrire başlanmıştır. Bu tahrirler, özellikle Tanzimat arifesi ve sonrası Osmanlı taşrasının sosyal ve ekonomik durumunun anlaşılmasında son derece önemlidir.Temettû'ât defterleri yapıldığı bölgenin demografik ve etnik yapısı, birey düzeyinde menkul ve gayrı menkul değerler, işletmelerin hacmi, şahısların mesleği, iş gücü, toplam ve izahlı vergi yükü, yetiştirilen tarımsal ürün ve beslenen hayvanlar ile ticarî ve sanayi kurumları hakkında bilgiler ihtiva etmektedir. Temettû'ât Defterleri Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunmaktadır ve 1988 tarihinde tasnif edilerek araştırmaya sunulmuştur. Bizde dönemin önemli kaynaklarından biri olan ve 1844- 1845 (H.1260- 1261) tarihli Hüdavendigâr Eyaleti Kütahya kazası Armudîli nahiyesine bağlı Kırgıllı, Fındık, Sofca, Kozluca, Çobânlar ve Doğluşah köylerine ait defterleri temel alarak adı geçen bölgelerin sosyal ve ekonomik durumunu istatistiksel veriler ışığında değerlendirmeyi amaçladık. Böylece bu çalışma ile adı geçen yerleşim alanlarının Tanzimat dönemindeki genel durumunu ortaya koymayı hedefledik.
Özet (Çeviri)
On announcement of Gulhane Hatt-i Humayun, the values of propert, land and animal of the people are determined and excised to justice on tax. For this reason, fort he first time, essay was started on Gelibolu and Hudavendigar sanjak. These essays, especially before and after the administrative reforms, are highly important to agreement of socio-economic condition of Otoman province.Temettu?at registries include some information about demographic and ethnic form of region, moveable and immoveable values on level individual volume of enterpricies, people?s job, labor force, total and annotation tax bite, agricultural crop, animals, and commercial and industrial institution. Temettu'at registries are in Otoman archives, and in 1988, they were represented to seek by ranking. We intend to assess the socio and aconomic form of the region which is mentioned with respect statistical data on the dated 1844- 1845 (H.1260- 1261) registries of Kirgilli, Findik, Sofca, Kozluca, Cobanlar and Doglusah villages in Armudili region Kutahya province in Hudavendigar state. By this way, we aim to present general form of the mentioned areas in Tanzimat period.