İş aile çatışmasının aile içi ilişkiler ve sosyal hayat üzerindeki etkileri: Özel kurumlarda çalışan öğretmenler üzerinde bir uygulama (Antalya)
The effects of work-family conflicts on relations within the family and social life: A study on the teachers in the private sector (Antalya)
  1. Tez No: 273470
  2. Yazar: NURCAN AKİLE IRKILATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, İş- Aile Çatışması, Aile İçi İlişkiler, Öğretmenlik, İş Stresi, Family, Work-Family Conflict, Relations Within The Family, Teachers, Job Stress
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada iş aile çatışmasının, aile içi ilişkiler ve sosyal hayat üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla özel kurumlarda çalışan öğretmenlerden; Antalya ilinde bulunan ve dershanelerde çalışan 255 evli öğretmen araştırmaya dahil edilmiştir.Yapılan anket çalışması yoluyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen öğretmenlerin tanımlayıcı bilgilerini elde etmek için anket formu, iş-aile çatışması, iş stresi ve aile içi ilişkilerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen likert tipi ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 15 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde, yüzde frekans, ortalama, standart sapma, korelasyon, basit doğrusal regresyon, ilişkisiz gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, iş aile çatışması ile aile içi ilişkiler arasında ve iş aile çatışması ile iş stresi arasında negatif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bayan öğretmenlerdeki iş aile çatışmasının yönünün aileden işe doğru olduğu görülürken, erkek öğretmenlerde iş aile çatışmasının yönünün işten aileye doğru olduğu görülmüştür. Cinsiyet, yaş, tecrübe ve ücret gibi faktörlerin iş aile çatışmasını önemli ölçüde etkilediği ortaya çıkmıştır. Yine eşin çalışma durumu, eşin eğitim durumu, çocuk sayısı gibi faktörler ile iş aile çatışması düzeyi arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, I study the effects of work-family confilicts on familiy relations and social life. The date is gathered from the survey which includes 255 married teachers who work in the private sector and live in Antalya.The evidence which comes from the survey data are analyzed. In order to collect the identity information for the teachers who are involed in our survey, a survey form is used. Moreover, in order to identify the work-family conflict, job stress and family relations, a likert measurement is used. The data has been analyzed by SPSS 15 statistics program. We used percentage, frequency, average, standart deviation, correaltion, t-test and f-test analyze the data.The first result that we obtain is that the work-family conflict is negatively related to both family realations and job stress. Second, although the conflict is from family towards work for female teachers, it moves on the opposite direction for male teachers, from work towards family. Moreover, factors such as gender, age, experience or wage affects the work-family conflict significantly. Finally, the work-family conflict is correlated (ya da related) to factors such as the education level of the partner, number of childrecn or whether the partner is employed or not.