Örgütsel küçülme stratejisinde geride kalan çalışanların stres düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study of the assessment of the stress level on the survivors caused by downsizing strategy
  1. Tez No: 273476
  2. Yazar: BURCU TÜRKMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Küçülme, Stres, Örgüt, Geride Kalan Çalışanlar, Downsizing, Stress, Organization, Survivors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde örgütler, gerek performans düzeylerinde meydana gelen olumsuz sonuçları gerek örgütsel yapı ve işleyişlerindeki aksaklıkları düzeltebilmek gerekse çağın getirdiği hız, esneklik ve dinamizme ulaşabilmek gibi amaçlarla, küçülmeye dönük çeşitli stratejilere yönelmektedirler. Son yıllarda giderek önem kazanan örgütsel küçülme stratejisinin örgütlerde hızlı gelişim ve hızlı karar alabilmeyi kolaylaştırdığı ve değişen çevre koşullarına hızlı uyum sağlama yeteneğini arttırdığı kabul edilmektedir.Bu gelişmelere bağlı olarak artan rekabet ve yaşanan değişim sonucu çalışanların karşısına çıkan en önemli sorunlardan birisi de strestir. Stres artık tüm insanlar için yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Stres, bireyde gerilime, üzüntüye ve çöküntüye yol açan bir güçtür. Stres, birey üzerinde baskı ve gerilime neden olmaktadır. İşgörenin üzerindeki stres örgütteki çalışmasını etkileyerek hem bireyi hem de örgütü olumsuz yönde etkileyecektir.Örgütsel küçülme sonrasında örgütlerin hedeflediği amaçlara ulaşamamasının en önemli nedeni, küçülme sürecinde insan faktörüne yeterince önem vermemesidir. Örgütsel küçülme stratejisi kapsamında yürütülen işgören çıkarma uygulaması örgütlerde önemli bir stres kaynağıdır. Bu uygulamanın, işten çıkarılmalar sonrasında geride kalan işgörenlerin üzerinde büyük ölçüde stres yarattığı bilinmektedir. Bu durum ise, çalışma ortamında huzursuzluğa, gerginliğe ve motivasyon kaybına yol açarak, gerek örgütsel yapı ve işleyiş gerekse bütünsel performans üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.Bu çalışmanın amacı, örgütsel küçülme stratejisi sonrasında geride kalan çalışanların üzerinde yarattığı stresin etkilerinin belirlenmesi ve bu süreçte ortaya çıkan sorunları en aza indirmeye yönelik çözümler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organizations tend to various strategies for downsizing with the aim of both to improve the negative results of performance rank and to improve the breakdown on the organizational structure and functioning and also to meet the speed, flexibility and dynamism of the time. In recent years, it is accepted that the growing downsizing strategy has facilitated the rapid advancement and rapid decision and has also increased the ability to adapt rapidly to the changing environment.Depending on the advancements, one of the most considerable problems is the stress. Stress has now become a part of all of the people. Stress is a power which causes recession, sorrow and collapse for an individual. Besides, stress causes supression and deterioration. The stress of the employees would affect both the individual and the organization in a negative way by influencing the job.After downsizing, the most fundamental reason for not being able to reach at the aimed target for organizations is not to give enough importance to the human factor in the process of downsizing. The application of dismissal conducted by downsizing strategy is an important source of stress. It is known that this application creates a great deal of stress upon the survivors of the dismissal. This situation is able to cause negative results on both the organizational structure and functioning and on the total performance by causing discomfort in the job environment, tension, and loss of motivation.The purpose of this study is to assess the effect of stress on the survivors caused by downsizing strategy and to present some solutions to the problems occured during this process in order to reduce the problems to the minimal.