Seyitömer Höyüğü'nde bulunan M.Ö. II. Bin'e ait dokumacılıkla ilgili buluntular
Foundlings related to handloom belonging to 2000 BC in Seyitomer Mound
- Tez No: 273477
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NEJAT BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Orta Tunç Çağı, Dokuma, Ağırşak, Tezgâh Ağırlığı, Seyitömer Mound, Middle Bronze Age, Weaving, Spindle Whorl, Loom weight
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
?Seyitömer Höyüğü'nde Bulunan M.Ö. II. Bin'e Ait Dokumacılıkla İlgili Buluntular? başlıklı bu çalışma, M.Ö. II. Bin'de Seyitömer Höyüğü'nde ki dokuma aletlerinin analizini yapma olanağı sağlamıştır. M.Ö. II. Bin Seyitömer Höyük yerleşiminde dokumacılık mesleğinde kullanılan farklı işlevlere sahip iki tip alet tespit edilmiştir. Bunlar ağırşak ve tezgâh ağırlıklarıdır.Ağırşaklar üç ana form altında değerlendirilmiştir. Bu ana formların alt tipleri oluşturulmuştur. Ağırşaklar üzerinde tespit edilen bezemeler, dokuz çeşit altında incelenmiştir.Dokuma tezgâh ağırlıkları ise tip olarak yedi gruba ayrılmıştır. Tezgâh ağırlıkları üzerinde görülen bezemeler ise dört gruba ayrılarak incelenmiştir.Çalışmanın sonucunda, Batı Anadolu'da çalışma yapılan höyüklerdeki benzer buluntular karşılaştırılarak yerleşimler arasındaki kültürel etkileşimler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Seyitömer Höyüğü'nde ki dokumacılığın gündelik faaliyet şeklinde gerçekleştirildiğini ve üretimin iç pazara yönelik yapılmış olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study with the heading of foundlings related to handloom belonging to 2000 BC. in Seyitömer Mound enabled us to analyse the weaving tools in Seyitömer Mound belonging to 2000 BC. Having different functions, two sorts of tools used for weaving job have been fixed.These are spindle whorl and loomweights.Spindle whorls have been evaluated under three main forms.Subtypes of these main forms have been constituted. Ornaments fixed on the spindle whorls have been studied under nine varieties.Loomweights have been studied under seven groups as type.Ornaments which were seen on the loomweights have been studied under four groups.As a result of this study, similar foundlings in the West Anatolia Mounds have been compared and cultural interaction has been tried to be discovered between these residentaL areas. We can say that weaving production in Seyitömer Mound was performed as a daily activity and oriented to internal market.