Comparative analysis of feminisms in Turkey and İran in the post-1980s
1980 sonrasi dönemde Türkiye ve İran'da feminizmlerin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 273617
  2. Yazar: FEYZA KAVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Alan, Kamusal Alan, Modernleşme, İslam, Kadın, Feminizm, Private sphere, Public sphere, Modernization, Islam, Women, Feminism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Elinizdeki çalışmada savunulduğu üzere feministler iki ülkede de demokratikleşme ve devletten bağımsız bir sivil toplumun güçlenmesi için çalışan yakın dönemdeki en önemli toplumsal kesimlerin başında gelmektedir. Bu doğrultuda yakın dönem Türkiyesi ya da İranı üzerine çalışmak isteyen bir araştırmacının dikkatle izlemesi gereken bir toplumsal aktör olarak feministler tezin odak noktasını oluşturmaktadır.Çalışmanın amacı Türkiye ve İran'daki kadın hareketlerini karşılaştırarak, benzerlik ve farklılıkları analiz etmek, böylece özelde kendi toplumumuzu, genelde Ortadoğu toplumlarını daha iyi anlamaya hizmet etmektir. Çalışmada Modern Türkiye ve İran tarihlerinin benzerlikler gösteren başlıca dört dönemde ele alınabileceği görülmektedir. Bahsedilen bu dört dönemde kadınların değişen toplumsal konumlanmaları incelenmek ve karşılaştırılmakla birlikte son dönem (1980 sonrası) üzerinde yoğunlaşılmıştır. Iki ülkede de, modernleşmenin Batı'yı şeklen taklit etme ile özdeşleştirildiği 19. yy sonunda ve ulus-devletleşme sürecinin damgasını vurduğu 20. yy başında kadınlar, erkek modernleştiricilerin yürüttüğü modernleşme projesinin merkezine oturtulmuştur. Benzer şekilde, kadınların toplumda oynayacağı rol, toplumda modernite eleştirisinin yükseldiği, entellektüeller arasında yerel bir modernitenin mümkün olup olmadığı tartışmasının yapıldığı 1960 sonrası dönemde de moderniteye alternatif olma iddiasındaki toplumsal projelerin özel ilgisini çekmiştir. Ancak önceki dönemlerden farklı olarak, sivil toplumun güçlendiği ve tezin odaklandığı dönem olan 1980 sonrası dönemde, kendi kimliklerini bağımsız bir biçimde oluşturma ve bireyselleşme sürecini deneyimleyen kadınlar kendilerine dışarıdan dayatılan toplumsal rollere başkaldırarak özerk bir toplumsal hareket oluşturma çabasındadır.
Özet (Çeviri)
As advocated in the thesis, feminists constitute a prominent social group which strive for democratization and consolidation of an autunomous civil society in both countries, Turkey and İran. Therefore, feminist movements are the focal point of the thesis as a social actor that a researcher who intends to study on contemporary Turkey and Iran should take into account.The basic purpose of the study is to compare feminists in Turkey and Iran, to reveal similarities and differences and to analyze them since I believe that such an effort will contribute to a better understanding of our society, in private, and Middle Eastern societies, in general. In the study, it can be seen that it is possible to compare modern history of Turkey and Iran in four parallel time periods. Transforming social status of women during modern period of both countries was examined. Women were placed at the center of modernization projects which were led by modernizing male reformers in both countries at the late 19th century in which modernity was identified with imitation of the West and at the early 20th century in which nation-state building was in the process. Similarly, women?s potential social use to shape the society was regarded as significant by alternative social projects to modernity in the post-1960s in which critic of modernity increased in the society and a search for a local modernity among intellectuals occurred. However, it is evident that the last period, the post-1980s, that the thesis was focused on, represents a radical break for women?s movement. Women who experienced the process of individualization and sought to form their own identity in the 1980s are striving to form an independent social movement by objecting social expectations which were imposed upon them.