Yalın düşünce sistemini uygulayan kurumlarla uygulamayan kurumlarda çalışanlarda örgütsel vatandaşlık davranışı
Differences of the organizational citizenship behaviour between employees who work in the companies which practise to lean thinking system and which don't practise to this system
  1. Tez No: 273977
  2. Yazar: BİLAL ÇANKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARTAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Düşünce, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Yalın DüşünceSistemi, Lean Thinking, Organizational Citizenship Behavior, Lean ThinkingSystem
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma ?Yalın Düşünce sistemini uygulayan işletmeler? ile ?bu yönetimanlayışını uygulamayan işletmeler? arasında ?Örgütsel Vatandaşlık Davranışı? açısındanişgören davranışlarında oluşan farklılıklarını ortaya koymuştur.Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. ?YalınDüşünce sistemini benimsemiş işletme (50 işgören)? ile ?benimsememiş işletme (50 işgören)?arasında ?Örgütsel Vatandaşlık Davranışı? faktörlerinin farklılıklarını çıkarmak için 100kişilik bir örneklem grubuna anket uygulanmıştır.Katılımcıların verdikleri cevaplara göre Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ile ilgili beşfaktör ortaya çıkmıştır. Yurttaşlık Faktörü, Kişisel Gelişim Faktörü, İç Tutarlılık Faktörü,Örgüte Sadakat Duyma Faktörü ve Yardımseverlik Faktörü.Bu faktörlerle ilgili anket çalışmamız ulaştığımız sonuç ışığında ?Yalın Düşüncesistemini uygulayan işletmelerde?, ?bu yönetim sistemini uygulamayan olan işletmelere? göreÖrgütsel Vatandaşlık Davranışı faktörlerinden özellikle Yurttaşlık Faktörü ile sıkı bir ilişkiolduğu ortaya çıkmıştır. Diğer faktörlerle ilişki çıkmamış olması da bu çalışmanınsonuçlarından biridir.
Özet (Çeviri)
This research defines the differences observed in employee behaviors in terms of?Organizational Citizenship Behaviors (OCB)? in the companies which practiced ?LeanThinking System? and which have not practised this management system.Survey method of this research is data gathering technique. This survey was appliedto a sample group of 100 people in order to reveal the differing factors in terms of?Organizational Citizenship Behaviors (OCB)? in two companies which one practises ?LeanThinking System? (employing 50 people) and one has not practised this management style(employing 50 people).According to the answers of the participants, five factors related to OrganizationalCitizenship Behaviors have emerged: Citizenship Factor, Personal Growth Factors, InternalConsistency Factor, Loyalty to the Organization Factor and Altruism Factor.According to survey results, when compared to each other ?Lean Thinking System?practising companies show a close relation to“Citizenship”which is a factor ofOrganizational Citizenship Behaviors. Another result is that there is no relation to otherfactors.