Kur'an'da felah kavramının din eğitimi açısından tahlili
Analysis of the concept of salvation in Qur?an in terms of religious education
  1. Tez No: 274099
  2. Yazar: NURULLAH DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Felah, İman, amel, hüsran, Salvation, Faith, Deeds, Harm
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kurtuluş, kişinin dini ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmesi sonucunda dünyada elde edeceği başarı ve mutlulukla, ahirette ulaşacağı ebedi kurtuluş ve saadeti ifade eder. Diğer yandan, insanın bu dünyada göstermiş olduğu doğru inanç ve eylemler sonucu ahirette ebedi mutluluğu elde etmesidir diyebiliriz.Çalışmamızın birinci bölümünde felah ve felahla ilişkili kavramları inceledik. Felah kavramı başta olmak üzere, fevz, necat ve hidayet gibi kavramlar genel itibariyle kurtuluş anlamında kullanılmaktadır. Bu gibi kavramlarla daha çok ahiret mutluluğu kastedilmektedir. Fakat, bu mutluluk için dünyadaki inanç ve fiillerin büyük önemi vardır. Mü'minun suresinin ilk ayetleri bu tezi doğrular mahiyettedir. Bu ayetlerde, boş şeylerden yüz çeviren, huşu içinde namazını kılan ve zekatını veren müminlerin felaha ulaşacakları bildirilmektedir. ?Mü'minler gerçekten felah bulmuştur; Onlar namazlarında huşu içindedirler; Onlar, tümüyle boş şeylerden yüz çevirenlerdir.? (Mü'minun Suresi; 1-3) Bu gibi ayetlerde geçen kurtuluşla ilgili olan kavramlar, bu bölümde hem terim hem de ıstılah anlamlarıyla ifade edildi.İkinci bölümde ise insanı felaha götürücü unsurları üç bölüm şeklinde ele aldık. Başta inanç esasları olmak üzere, ibadet ve ahlak unsurlarının bütünlüğü ekseninde genel bir kurtuluş çerçevesi çizilmiş oldu. Diğer yandan, kurtuluşu elde edebilmek için inanç esaslarını kabullenmenin bir noktada yeterli olmadığı, bu inancın ibadet ve ahlak esaslarıyla mutlaka bütünleştirilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Şöyle ki, salih amel diyebildiğimiz bu fiilleri yapanlar, hem dünya hem ahiret mutluluğunu elde edeceklerdir. İslam dini bir bütünlük dinidir. Dolayısıyla bu unsurların birini diğerine kurban etmemek gerekmektedir. Bu sebeple, bu bütünlük anlayışından hareketle felahın unsurlarını yine böyle bir çerçevede ele almak ve uygulamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Salvation refers to one?s attainment of success and happiness in the world and eternal prosperity in the afterlife by fulfilling his religious and moral duties. Also it could be said that it is one?s achievement of endless happiness in the eternal life as the result of true belief and deeds.In the first chapter of this study salvation and concepts that relate to salvation were inspected. Most prominently the concept of ?felah? and others such as ?fevz?, ?necat? and ?hidayet? are used in the meaning of salvation. With these concepts it is the the happiness in the afterlife that is more frequently referred. However, for this happiness the belief and deeds in this life matters most. The first verses of the Surah al-Mu?minun concurs with this thesis. In these verses it is told that believers that quit vain deeds, having their prayers in awe and distribute alms will reach to salvation. ?Successful indeed are the believers. Those who offer their Salât (prayers) with all solemnity and full submissiveness. And those who turn away from Al-Laghw (dirty, false, evil vain talk, falsehood, and all that Allah has forbidden)? (Surah Al-Mu?minun; 1-3). In this chapter, concepts that relate to salvation in such verses were expressed in their both terminological and idiomatic meanings.Furthermore, in the second chapter the elements that lead a person to salvation were dealt with in three parts. Starting with the principles of belief, with worshiping and the collectivity of the moral elements a general framework of salvation was described. In addition in order to attain salvation, insufficiency of the sole acceptance of the principles of faith and the certain need for the integration of this faith with worshiping and moral principles was given as the consequence. So much so that, those who commit the righteous deeds (salih ameller) will reach happiness in both this world and the afterlife. Islam is a religion of integrity. Therefore none of the elements in the religion could be abandoned for another. Hence; keeping the idea of integrity in mind, the elements of salvation too has to be taken and applied within such a framework.