Temel şiî tefsirlerine göre Hz. İsa'nın urûcu ve nüzûlü meselesi
Jesus? ascention and descent problem according to basic shiite tafsirs
  1. Tez No: 274235
  2. Yazar: MOHAMMAD İHSAN BASHİRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. İsa, Urûc, Nüzûl
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hz. İsa şahsiyeti ve yaşadığı hayat itibariyle gerek Yahudilik, gerek Hıristiyanlık ve gerek İslâmiyet'te en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Bu tartışmalar, anlayışlar ve telâkkiler tarih boyunca birtakım farklılıklarıyla kaynaklara nakledilmiştir. Yahudiler daha baştan Hz. İsa'yı sahte Mesih diye inkâr edip öldürmeye teşebbüs etmişlerdir. Hâlâ gerçek Mesih olarak Davud soyundan birisinin gelmesini beklemektedirler. Onlara göre Allah'ın devletini Mesih kuracaktır. Hıristiyanların inancına göre Hz. İsa, Yahudiler tarafından çarmıha gerilip öldürülmüştür. O, Hz. Âdem'den beri insanlığın yüklendiği ``aslî suç''a kefaret olarak dünyaya gelip çarmıha gerilmiş ve ölümünden üç gün sonra dirilerek Baba'nın yanına çıkmıştır. Âhir zamanda beklenen şartlar gerçekleşince kurtarıcı olarak dünyaya inecektir. Müslümanlar ise Kur'ân'ın verdiği bilgilere dayanarak çarmıh olayının asla gerçekleşmemiş olduğunu ve Allah'ın onu kendi katına yükseltildiğini savunmuşlardır. Bazı ayrıntılar haric, Şiîler ve Sünnîler Hz. İsa'nın urûcu ve nüzûlü meselesinde aynı anlayışa sahiptirler.Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. İsa'nın yeniden dünyaya gelişi hakkında açık bir âyet bulunmamaktadir. Gerek Şiî gerekse Sünnî klâsik müfessirleri bazı âyetlerin Hz. İsa'nın tekrar dünyaya gelişine işaret ettiği görüşünü paylaşmaktadırlar. Bazı çağdaş müfessirler ise Hz. İsa'nın yeniden dünyaya gelişine karşı çıkmaktadırlar. Çünkü Hz. İsa'nın Allah katına yükselişini fizîkî değil; mertebe yükselişi olarak algılamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Jesus, considering his personality and his life, has been one of the controversial subjects whether in Judism or Christianity as well as Islam. These disputes, understandings and viewpoints along with the history have been narrated from sources with certain diversities. At first The Jews viewed him as a fake Messiah then attempted to take his life. Jews are still waiting for the one to come as a Messiah of The David?s descent. According to the jews Messiah will found a God?s state. According to the Christians? belief, Jesus was crucified and killed by the Jews. He came to the world, as atonement for ?original sins? which humanity has committed since Adam, crucified and three days after his death he resuscitated then ascended to God. On the predestination day when conditions which are sure to happen, he-jesus-will come down as a Savior. As for Muslims, they have been advocating based on information, which Koran gives that crucifixion had never happened and He was ascended to heaven by Allah on his side. Based on some details, the Shiites and the Sunnites have the same understanding in the issue of Jesus? ascension and descent.There is no obvious verse about Jesus? ascension and descent in the Holy Koran. Both Shiites and Sunnites? Mufassers share the same view that some of the Koran verses point out that Jesus will be brought down to the world. Based on some contemporary mufassers, they object that Jesus will be brought down to the world. Therefore, they perceive Jesus? ascension as rank ascension but not physical.Keyword Words: Jesus, Ascension, Descent.