Bilişim suçları ve bilişim güvenliğinin ulusal ve uluslararası boyutu
The importance of cyber crimes and cyber security in national and international security
- Tez No: 274234
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber, siber uzay, siber suç, siber savaş, siber terör, bilgi savaşı, Cyber, cyber space, cyber crime, cyber warfare, cyber terrorism, information warfare
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilişim ve iletişim dünyasındaki hızlı gelişim ülkeleri bilgi çağına ayak uydurmak zorunda bırakmış, bünyelerindeki kurum ve kuruluşların vatandaşlara yönelik hizmetlerini, vatandaş ile olan ilişkilerini siber uzaya taşımaya mecbur etmiştir. Bu mecburiyet insanlara büyük imkânlar ve kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin; uluslararası finans kuruluşlarını takip edebiliyor, fanatiği olduğumuz futbol takımının maç biletlerini internetten alabiliyor, banka havalelerimizi bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirebiliyor, kilometrelerce uzakta olan arkadaşımızla aramızdaki sınırları kaldırabiliyor, evlerimizdeki bilgisayarlarla dünyanın herhangi bir bölgesine rahatlıkla ulaşabiliyoruz.Bilişim ve iletişim dünyasındaki bu hızlı değişimin, insan yaşantısını olumlu yönde etkileyen gelişmelerinin hemen yanında, bazı olumsuz etkilerinin de bulunduğu görülmektedir. Siber uzay bir yandan insanlara büyük imkânlar ve kolaylıklar sağlarken, diğer yandan yeni suç yöntemlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.Siber uzayın içerisinde yer alan sistemler, terör örgütlerinin, organize suç örgütlerinin, finansal kurum ve bankaların veri tabanını elde etmek için bir araya gelmiş menfaat gruplarının elinde büyük bir silaha dönüşebilme imkânını ortaya çıkarmaktadır. Bu silahlarla ancak ulusal ve uluslararası arenada belirlenebilecek stratejiler ve savunma sistemleri ile mücadele etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The rapid development of computing and communications systems forced countries to adapt to the information age. Similarly, all private or public organizations in the world were forced to move their services for and relations with citizens to the cyber space. This provides great opportunities for people. However, despite the provided opportunities for people these rapid changes in computing and communications world have some negative effects. Actually, it has long been known that cyber space is very effective in occurance of new methods of crime.The systems in cyber space give the chance of turning into a big gun in the hands of terrorist organizations, organized criminal organizations and groups of people who have come together to obtain the database of financial institutions and banks. Struggle with these guns can be possible with the help of strategies and defense systems that can be determined national and international levels.