Afganistan'da Taliban hareketinin ortaya çıkışı ve mezhebi görüşleri
The emergence of the taliban movement in Afghanistan and sect feedback
- Tez No: 274264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Mezhep Görüşleri, Haricilik, Taliban Hareketleri, Sect feedback, Khârijism, the Taliban Movement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Taliban, Afganistan'a hâkim olduktan sonra birçok Afganlıyı ve Müslüman dünyasını dehşete düşürecek biçimde, Şeriat'ın yasaklamadığı bazı kuralları, yasaklamış gibi gösteriyordu. Nitekim bu doğrultuda bütün kız okullarını kapatmış, kadınların alışveriş maksadıyla olsa dahi evlerinin dışına çıkmasına çok sınırlı biçimde izin vermeye başlamıştı. Ayrıca müzik, televizyon, video, çocukların uçurtma uçurtması gibi, spor ve oyun dâhil olmak üzere her türlü eğlence yasaklanmıştı.Afgan cihadının parlayan ışığı altında doğan ve gelişen Taliban hareketinin dini anlayışı, zihni alt yapısı İslâm düşünce sistemi içerisinde dar dini anlayışı temsil eden Hâricîliğin bir tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır. Netice itibariyle Taliban, Pakistan medreselerinin ideolojisiyle yetişenler tarafından yönetilen bir oluşumdur. Taliban'ın uygulamaları, Batı'da `İslâmî yönetim' olarak sunulmuş ve İslâm, Taliban'ın nezdinde mahkûm edilmeye çalışılmıştır. Taliban'ın gücü elinde tuttuğu dönemde halka uyguladığı sert muamele ve onlara baskı yapmaları onların İslâm tarihindeki Hâricî hareketiyle paralellik arz ettiğini göstermektedir.Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'a Taliban'ı iktidara getirmesinin asıl amacı; bu hareket vasıtasıyla Afganistan'dan Orta Asya ülkelerini denetim altına almaktır. Bununla birlikte İran'ı tehdit ederek, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin petrol ve doğalgazlarına benzeyen yer altı zenginliklerini Afganistan üzerinden geçirerek dünya pazarlarına satması gibi planlar yatmaktaydı. Amerika ilk önce Taliban'ı her açıdan destekleyerek, sonuna kadar kendilerine bağlı kalacağını düşünüp birtakım plan ve hedeflerini bu hareketin vasıtasıyla gerçekleştireceğini ummuştu. Fakat daha sonra Amerika Taliban'dan istediği gibi sonuçları elde edemeyince kendi elleriyle iktidara getirmiş olan dünkü samimi dostunu, artık yok etmeye çalışarak tüm dünyayı bunlara karşı cephe almaya çağırmıştır. Bu gerçek Amerikan'ın ikiyüzlü politikasının sonuçlarını, dini bilmeyen zavallı ve cahil Müslümanların sırtına yüklemek gibi çirkin bir siyasetin örneği durumundadır.
Özet (Çeviri)
The Taliban, Afghanistan, after a judge to reduce the horror of many Afghan and Muslim world, some of the rules of Sharia banned, banned the showing, such as. Indeed, all girls schools closed in this direction, even if women shopping in order to rise out of their homes had begun to allow a very limited way. In addition, music, television, video, such as children's kite uçurtması, sports and entertainment of all kinds, including the game was forbidden.The Taliban movement was born and developed in the light shining cihadının Afghan religious understanding, his mind in the sub-structure of the Islamic system of thought that represents a narrow understanding of religion seems to be a manifestation of Hâricîliğin. As a result, the Taliban, Pakistani madrasas run by the ideology of a few grown. Taliban's practices in the West 'Islamic government' and Islam is presented as the Taliban tried to be sentenced before. Held by the Taliban's strength in the ring applies pressure to make them rigid in their treatment and the history of Islam shows that the supply line Khârijite movement.The main aim of the performance by the Taliban to power in Afghanistan, the United States of America, this move is to take control of the countries of Central Asia via Afghanistan. However, by threatening Iran, Turkmenistan, Kazakhstan and Azerbaijan, countries such as the underground riches like oil and doğalgazlarına sell to world markets, such as by passing through Afghanistan lay plans. America first in every respect by supporting the Taliban, thought to be bound by them until the end of certain plans and objectives of this movement had hoped performs through. But then, America wants the Taliban to power in his own hands have brought not get results like yesterday's intimate friend, is now trying to destroy the whole world against them called to the front. This policy results in the real America's hypocritical, religious Muslims who do not burden the poor and ignorant of politics as an example of an ugly state.