Çocuklarda iletişim becerilerini artırma yöntemleri
The methods of increasing the children's communication skills
- Tez No: 274324
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP SEYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: letisim, iletisim becerileri, zeka, duygusal zeka, dinleme, Communication, Communication Skills, Quotient, Emotional Quotient, Listening
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu Tez Çalısmasında; çocuklarda iletisim becerilerini artırma yöntemleri ele alınmıstır. nsan; iliskileri içinde sürekli yeniden tanımlanan bir varlıktır. Hiç iliskisi olmayan bir insan düsünülemez. nsanların kurdugu iliskiler bireysel ihtiyaçları ve toplumsal rolleri geregi çok degisik düzey ve boyutlardadır. letisimin etkinligi, iletilen duygu ve düsüncelerle alınanlar arasındaki benzerlik oranında artar. Basarılı olma ile etkin iletisim arasında yakın bir iliski vardır. Tez konusu ile ilgili 4 okulu kapsayan bir anket düzenlenmistir. Anketle çevresel faktörlerin, ailelerin ekonomik durumlarının, cinsiyet farklılıklarının vb. etkenlerin çalısma konusundaki etkileri ortaya konulmaya çalısılmıstır. Anket de göstermistir ki, iletisim becerileri ile ilgili sorulardan yüksek puan alan ögrenciler aynı sekilde duygusal zeka ile ilgili sorulardan da yüksek puan almıslardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the methods of increasing the children?s communication skills are handled. Human is a creature that is continuously described in his relations. An human without any relations can not be thought. The relations that people established are in very different levels and dimensions according to their personal needs and social roles. The effectiveness of the communication, increases by the ratio of similarity between the feelings and thoughts that are being delivered and taken. There is a close relation between being successful and effective communication. Related to the topic of the essay, a questionary including four schools is arranged. With this questionary, the effects of the environmental factors, families? economic situations, the differences of sexualities et. al. Factors about the topic of working has been tried to be revealed. And the questionary has showed that the students who got high points from the questions regarding to the communication skills similarly got high points from the questions regarding to emotional quetient.