İşletmelerde liderlik ve ekip çalışması
Leadarship and teamwork
- Tez No: 274323
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Isletmelerde degisim, Liderlik, Liderlik Teorileri, Ekip, Ekip Çalısması, Takım Çalısması, Change in companies, Leadership, Leadership Theories, Team, Team Work, Group Work
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kosulların hızla degitigi günümüz dünyasında, degisime uyum saglayabilmek ayakta kalabilmenin ilk kosulu olarak karsımıza çıkmaktadır. Isletmelerin degisen pazar ve rekabet kosullarına uygun olarak örgüt yapılarını, isleyisini ve çalısma biçimlerini revize etmeleri gerekmektedir. Bu süreçte en önemli en önemli ve zor olan ise isletmelerin insan kaynagının ve bu insan kaynagının çalısma biçimlerinindegisimi yakalayacak sekilde yeniden organize edilmesidir. Bu süreçte en önemli görev dinamik bir çalısma anlayısı benimsemis ve klasik yönetim anlayısını terk edebilmis ?liderlere? ve organizasyonda daha güçlü bir enerji ve sinerji etkisi saglayacak, yenilik ve yaratıcılıgı ortaya çıkarabilecek ?ekiplere? düsmektedir. Liderlik birçok tanım ve teori ile açıklanabilen bir uygulamadır ve yapılan bu çalısmalar göstermistir ki, her duruma uygun olan tek bir liderlik modeli yoktur. Liderlik biçimi isletme yapısına, çalısılan gruba ve çalısılan konuya göre farklılıklar göstermelidir. Tek adam basarısının egemenligini kaybettigi günümüz kosullarında ekip çalısması önem kazanırken, basarılı ekip çalısmasının temel ilkelerini isletmenin ekip çalısmasını yönetim olarak desteklemesi, ekip çalısmasına uygun bir is ortamı yaratılması, insan kaynagının dogru seçimi olusturmaktadır. Etkili ekip çalısmasının temel ve en önemli gereklerinden birisi de liderliktir. Bu çalısmada liderlik ve ekip çalısması teorik olarak incelemistir.
Özet (Çeviri)
In today?s world where the conditions change rapidly, the adaptation to the change comes as first condition of being alive.The companies should revise their organization structure,oparetion and working attitudes in accordance with the changing market and competition reorganize the human resources and the working attitudes of this human resource as to catch the change. The most important duty in this process belongs to the ?leaders? who have adopted a dynamic working aproach ahd left classical management and the ?teams? that will reveal the innovation and creativity as to provide more powerful energy and synergy in the organization. Leadership is an application that can be explained with various definitions and theories and the performed studies have shown that there is no single leadership model appropriate for aech case. The leadership type shows difference according to the structure of the company, working group and the subject of the work. In today?s conditions where single man success has lost its dominance, the team activities started to gain importance and the basic principles of a successful team work are formed of the support of the company on the team work as a management, creating a suitable site fort he team work and correct selection of the human resource. One of the basic and most important reguirements of an efficient team work is leadership.In this study, leadership and team work have been reviewed in theoretial.