Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de çifte kullanımlı malların ihracat kontrolü
Export controls of dual-use items in European Union and Turkey
  1. Tez No: 274369
  2. Yazar: MESUT BİRGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: hracat Kontrol, hracat Kontrol Rejimleri, Çifte Kullanım, Avrupa Birligi'nde hracat Kontrol, Türkiye'de hracat Kontrol, Export Control, Export Control Regimes, Dual-use, Export Control in European Union, Export Control in Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politik ve İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu betimsel arastırmanın amacı, genel olarak ihracat kontrolünün ve Avrupa Birligi ile Türkiye'de çifte kullanımlı malların ihracat kontrolünün nasıl yapıldıgının incelenerek, Avrupa Birligi müktesebatının üstlenilmesi sürecinde çifte kullanımlı mallar konusunda Türkiye'nin seçeneklerinin ortaya konmasıdır. Arastırma için alanyazın taraması ve internet olmak üzere nitel veri toplama araçları kullanılmıstır. Bu arastırmada öncelikle, ihracat kontrolü kavramı ve ihracat kontrol rejimleri incelenmeye çalısılmıs, ihracat kontrolünün ne oldugu, ihracat kontrolünün tarihsel gelisimi, ihracat kontrol rejimlerinin neler oldukları ve bu rejimlerin yapısı ele alınmıstır. Ardından, Avrupa Birligi'nde ve Türkiye'de çifte kullanımlı malların ihracat kontrolü incelenmis, ihracat kontrolünün gelisimi, ihracat kontrol mevzuatları, ihracat kontrol uygulamaları degerlendirilmistir. Son olarak, mevzuat ve uygulama bakımından Avrupa Birligi'nin ve Türkiye'nin ihracat kontrol yapıları karsılastırılmıs ve katılım müzakereleri bakımından Avrupa Birligi mevzuatı ve uygulamalarına uyum çalısmaları çerçevesinde Türkiye'nin ihracat kontrolü alanındaki mevcut durumu ve seçenekleri ortaya konmustur. Bulgular, Türkiye'nin ihracat kontrol sisteminin mevzuat ve uygulama bakımından mevcut durumuyla Avrupa Birligi ihracat kontrol sisteminden oldukça farklı durumda oldugunu, bu farklılıgın da ötesinde, Türkiye'nin uluslararası arenadaki sorumlulukları ve yükümlülükleri dogrultusunda, mevcut ihracat kontrol sistemini gelistirmesi gerektigini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to elaborate the structure of export controls in dual-use items in general, in European Union, and in Turkey, and by comparing and contrasting their export control systems, to find out the alternatives for Turkey in taking over the European Union?s legislations in the export controls of dual-use items. The methods and procedures used in collecting data for this study were qualitative, gathered via literature research and the Internet. In this study, export control is defined, following an introduction of the history and the development of export control. Further, export control regimes and the structures of these regimes are given as prior information. In addition to this, after export control in European Union and Turkey are determined, the development and legislation of export control and its applications are evaluated. Following this, the structure of export control between European Union and Turkey are compared and contrasted in terms of legislation and applications. Lastly, the present situation of Turkey in the field of export control and its options are explored on behalf of accessions in the frame of adjustment studies of European Union legislation and applications. Findings of the study show that, the present legislation and applications of export control in Turkey and European Union are very different, so the present export control system of Turkey has to be improved to fulfill the responsibilities and obligations in international arena.