İhsan Cemal Karaburçak'ın yaşamı, eserleri, sanatı
Ihsan Cemal Karaburçak's life, paintings, Art
  1. Tez No: 274419
  2. Yazar: FERAH ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GERMENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Biography, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İhsan Cemal Karaburçak, Otodidakt, Soyutlama, Kent, Gece, Ihsan Cemal Karaburçak, Autodidact, Abstraction, City, Nocturne
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 716
Özet
İhsan Cemal Karaburçak kendi deyimiyle `resim fırçasını eline ilk defa' 1930 yılında, Telgraf İşleri Müdürlüğündeki görevi icabı bulunduğu Paris'teyken kaydolduğu Ecolle Universelle'de almıştır. Ancak sanatçının sanat yaşamı, bu okula kaydı ile değil çağdaş sanat isteklerine ters düşen katı sanat kurallarından dolayı bu okulu terk etmesiyle başlamıştır.Sanatçı o tarihten sonra büyük merkezlerde bütün müze ve galerileri gezmiş, André Lhote gibi büyük hocaların kitaplarını dikkatle incelemiş, yeni sanata dair dünyada neler oluyorsa yakından takip etmiş, kısacası okuyarak, gezerek, inceleyerek ve zihninde demleyerek kendi kendini yetiştirmiş ancak Türkiye'de ilk sergisini açmak için yine de 19 yıl beklemiştir. Otodidakt sanatçı ilk sergisini açtığında 52 yaşındadır ve 1970 yılında vefat edene kadar yaşamına 54 sergi daha sığdıracaktır.İhsan Cemal Karaburçak 1930-1970 yılları arasında portre, natürmort, doğa manzaraları, kent manzaraları, gece manzaraları, soyutlamalar ve soyut komposizyon türünde pek çok eser vermiştir. İlk dönem eserlerinde lekeci üslubun egemen olduğu doğa gözlemleri canlı ve parlak renklerle ifade bulurken; olgun dönemlerinde çizgisel üslubun hâkim olduğu kirli ve karanlık renkler ağırlık kazanmıştır.Doğa ve kent ressamı olan İhsan Cemal Karaburçak, 1950'lerden sonra soyutlama ve soyut komposizyonlara ağırlık vermiş, yıllarca doğadan ve kentten gözlediği biçimleri önce soyutlamış sonra da soyut komposizyonlarda işaret diline çevirmiştir.
Özet (Çeviri)
Ihsan Cemal Karaburçak first started painting when was studying at Ecolle Universelle, where he started to attend as he was in Paris, as a part of his duty in Telegram Affairs Directorate of Turkey in 1930. But his real art life began not when he started that school, but when he left it due to the hard art rules against his modern art demands there.Then, the artist visited all the main museums and galeries in all big cities, he examined the books by great teachers like André Lhote, he followed everything going on in the modern art circles; in short, he educated himself by reading, traveling, studying and letting all incoming information infuse in his young-man-mind. Yet, he waited for 19 entire years to held his first exhibition in Turkey. This auto-didact artist was 52 when he opened his first exhibition, but he had 54 more exhibitons until his death in 1970.Ihsan Cemal Karaburçak created many works in the styles of portraits, still-lives, landscapes, cityscapes, nocturnes, abstracts and abstract compositions. Tachist landscapes with vivid and shiny colors dominated his first period of paintings while vicious and dark colors with a linear style dominated his mature years.Ihsan Cemal Karaburçak, being a lanscape and cityscape painter, mostly painted abstracts and abstract composition after 1950s and after abstracting the landscape and cityscape observations of many years, he converted them to a language of signs in his abstract compositions.