1828-1829 Osmanlı-Rus savaşı öncesi Çıldır Eyaleti'nin idari, siyasi, askeri, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı (1 numaralı Ahısha Şer'iyye siciline göre: 1233-1241)
Administrative, political, military, socio-economic and culturel structure of the province of Çıldır before the Ottoman-Russian war of 1828-1829 (Sccording to Akhiskha Şer'iyye sicili numbered 1: 1233-1241)
- Tez No: 274424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İŞBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rusya, İran, Caucasus, Ottoman, Russian, Iran
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Son zamanlarda sosyal alanlarda yapılan akademik çalışmaların yerel tarihe yönelmesinin neticesi olarak mahallinde tutulan kayıtların önemi artmış, yapılan bu çalışmaların temel veri kaynağı birinci el kaynaklar olarak nitelendirdiğimiz Şer`iyye Sicilleri oluşturmuştur.Biz bu çalışmamızla H.1233-1241 tarihli 1 Numaralı Ahısha Şer`iyye Sicili'nden yararlanarak, 1579'de Kafkasların güneyinde kurulmuş ve ilerleyen süreçte bir serhat vilayetine dönüşmüş olan Çıldır Eyaleti'nin, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi idari, askeri, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına, merkez ve diğer eyaletlerle olan ilişkilerine ve Osmanlı Devleti'nin Rusya ve İran'a karşı izlemiş olduğu politik tutumuma ışık tutmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The importance of records in situ has recently increased as a result of orientation of academical studies in social areas to local history, and the basic data source for these studies is Judicial Records which might be described as first hand sources.In this research, by using Akhıskha Judicial records numbered 1 and dated 1233-1241 AH, we have tried to shed light on administrative, military, socio-economic and cultural position; before the Otto-Russian war of 1828-1829; of Childir Province which was founded in the southern part of Caucassia in 1579 and then became a frontier county and its relations with the centre and other provinces and political attitude of Ottoman Empire towards Russia and Iran.