Okul öncesi eğitim programındaki 36-72 aylık çocuklara farklılıklara saygı eğitimi kazandırmanın öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
Evaluation of 36-72 months old children?s acquisition of respect to dissimilarity education in the preschool education programme, in accodance with opinion standpoints of teachers
  1. Tez No: 274513
  2. Yazar: ESRA ÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYAR CİHAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Eğitim Programı, Farklılıklara Saygı Eğitimi, Önyargı Karşıtı Eğitim, Kültür, Pre-school education, pre-school education program, respecting diversity education, anti bias, culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi eğitim programına alınmış olan `'Farklılıklara Saygı Eğitimi'' konusunun uygulanmasını, çocukların edindikleri kazanımları, bu konuda program içerisinde karşılaşılan sorunları, olumlu ve olumsuz yanlarını, aksayan yönlerini, öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırmada niteliksel araştırma yöntemi kullanılmış olup on okul öncesi öğretmeniyle yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen verilerin analizi, içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştirAraştırma sonunda okul öncesi öğretmenlerinin düşüncelerine göre farklılıklara saygı eğitiminin çocuğun tüm gelişim alanlarına katkı sağladığıyla birlikte çocukların önyargıları yıkmasına, kendini tanıyıp empati kurmasına, bilinçli bir farklılık algısı oluşturmasına, farklı görünen, farklı davranan ve kendilerinden farklı deneyimlere sahip olan kişilerle ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olduğu kanısına varılmıştır. Bu eğitimin çocukların kendilerinde olumlu öz değer ve olumlu benlik algısı geliştirmesini sağladığı, bunun sonucunda da çocukların eleştirel düşünme becerisi kazandığı saptanmıştır. Ancak farklılıklara saygı eğitiminin okul öncesi eğitim programında sadece sosyal duygusal ve bilişsel alanda yer aldığı ve birkaç amaç ve sayılı etkinliklerden oluştuğu için başarıyla uygulanmadığı, öğretmenlerin farklılıklara saygı eğitimi konusunda sıkıntı yaşadığı düşünülmektedir. Bu konunun günlük rutin etkinliklerin içinde yer verilmesi gerektiği, bu eğitimi uygulamada gerekli ortamın ve materyallerin sınırlı olduğu, zenginleştirilmesi gerektiği ve aile katılımın önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this reserach is to analyze by the view of the teachers the implementation of the subject `?respecting diversity?? which has been adopted in the pre-school education program since the education year 2006-2007, the gain the children have obtained thereof, difficulties encountered within the program, positive and negative aspects as well as hindrances in the program itself. The Research has been carried out in a qualitative manner, interviewing 10 pre-school education teachers. The data obtained from the interviews have been analyzed by using content analysis techniques.The Research has revealed that the pre-school teachers share the the believe that respecting diversity education is not only beneficial for the child in all evolution areas but also for ending biased behaviour, for knowing itself and developping empathy and conscious diversity acception and for developping relationships with persons which look different, act different and share different experiences. It has been determined that the children by these means develop positive self respect and positive consciousness which helps the children to obtain critical thinking. However, it believed that due to the fact that the respecting diversity education in the pre-school education program is taking place only in social, psychological and cognitive areas and contains some objectives and limited actions, it can?t be implied successfully and that the teachers encounter difficulties concerning the respecting diversity education. It has been revealed that this subject should take place in daily routine actions, that the surroundings and materials for the education are limited and therefore need to be increased as well as that participation of the family is important.