Primer pt1 mesane ürotelyal kanserde nüks ve progresyon için prognostik gösterge olarak HYAL–1
HYAL–1 as a prognostic factor for recurrence and progression in primary t1 bladder urothelial cancer
  1. Tez No: 274582
  2. Yazar: ELNUR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: HYAL?1, mesane kanseri, evre pT1, nüks, progresyon, HYAL?1, bladder cancer, rekürrens, progresyon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇKasa invaze olmayan mesane kanserlerinde nüks ve progresyonu etkileyen faktörlerdenbahsedilmiş, çeşitli çalışmalar yapılarak önemleri hakkında değişik sonuçlar yayınlanmıştır.Çalışmamızda pT1 mesane ürotelyal kanserlerde immünhistokimyasal yöntemle HYAL?1düzeylerinin nüks ve progresyonun tahminindeki rolünü saptamayı amaçladık.YÖNTEMÇalışmamıza kliniğimizde pT1 mesane ürotelyal kanseri tanısı alan, patoloji arşivindenkanserli doku parafin bloklarına ulaşılan ve takip bilgileri olan 89 hasta dahil edildi. Hastalaryaş, cinsiyet, derece, eşlik eden KİS varlığı, tümör boyutu, tümör sayısı açısındandeğerlendirildi.Çalışma kapsamına alınan olgulara ait H&E boyalı preparatlar arşivden çıkarılarak 2004DSÖ sınıflamasına göre yeniden derecelendirildi. İki patolog tarafından HYAL?1ekspresyonu immunohistokimya ile değerlendirildi ve boyama yoğunluğu içinderecelendirildi.BULGULARTakip süresinde (median takip süresi 36 ay) 89 hastanın 38'inde(%42,7) nüks, 22'sinde(%24,7) progresyon saptandı. Çalışmaya dahil edilen 89 T1 mesane kanserli hastanındokularının HYAL-1'le boyama özelliklerine bakıldığında; 82'si (%92,1) yüksek ekspresyon(10 olguda +2 ve 72 olguda +3), sadece 7'si (%7,9) düşük ekspresyon (1 olguda 0 ve 6olguda +1) olarak değerlendirildi. Derece, eşlik eden KİS varlığı, tümör sayısı, tümör boyutu,yaş ve cinsiyet gibi parametrelerin HYAL-1'le boyama özellikleri istatistiksel olarak anlamlıdeğildi. T1 mesane urotelyal kanserlerde HYAL?1 ekspresyonunun nüks ve progresyonöngörmedeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığını saptadık. T1 mesaneürotelyal kanserlerde klinik patolojik parametrelerden sadece eşlik eden KİS varlılığın(p=0,021) nüks üzerinde istatistiksel olarak anlamlı olduğunu saptarken, derecenin (p=0,005)ve eşlik eden KİS varlığının (p=0,003) progresyonla anlamlı ilişki gösterdiğini tespit ettik.SONUÇ.Çalışmamızda HYAL?1 ekspresyonun T1 mesane urotelyal kanserlerde nüks ve progresyonuön görmede rolünün olmadığını saptadık.2
Özet (Çeviri)
OBJECTIVEThere have been lots of studies about the prognostic factors recurrence and progression ofbladder tumors without muscle invasion and various results on their importance have beenpublished. In this study we aimed to evaluate the prognostic value of HYAL?1 in T1urothelial bladder tumors.METHODSEighty nine T1 urothelial bladder cancer patients whose paraffin blocks had been obtainedfrom pathology archives and follow up informations had been registered prospectively wereincluded in our study. Age, sex, grade, presence of accompanying CIS, tumor size andnumber of tumor were evaluated.Hematoxilen-eosin stained slights of tissue specimens obtained by the included patients werere-examined in terms of 2004 WHO classification. HYAL?1 expression was detected andgraded for staining density by 2 pathologists.RESULTSBy the follow up (median follow up 36 months) 38 (42,7%) of 89 patients had recurrence, 22(24,7%) had progression. Among 89 patients, 82 (92.1%) had high grade staining scores (+2n=10, +3 n=72) and only 7 patients had low grade staining (0 n=1, +1 n=6). Tumor Grade,accompanying CIS, multiplicity, age and sex were not found to have significantly related withHYAL-1 staining features. HYAL?1 expression was not statistically effective for predictingrecurrence and progression in T1 urothelial bladder cancer. Among various clinic pathologicalparameters only accompanying CIS (p=0,021) was statistically significant on recurrence;grade (p=0,005) and accompanying CIS (p=0,003) were found significantly related withprogression.4.CONCLUSIONIn our study we found that HYAL?1 expression has no role on predicting recurrence andprogression in T1 urothelial bladder cancer.