Tropikal theileriozisli sığırlarda hemoliz üzerine araştırmalar
Researches on hemolisis in cows with tropical theileriosis
- Tez No: 274608
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, Theileria annulata, tropikal theileriozis, hemoliz, anemi, Cattle, Theileria annulata, tropical theileriosis, hemolisis, anemia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada tropikal theileriozisli sığırlarda aneminin oluşumunda etkili olan hemolizin tipi ve şiddetinin belirlenmesi amaçlandı.Araştırmada, 10 baş sağlıklı (Grup I: Kontrol grubu) ve 30 baş Theileria annulata ile enfekte olmak üzere toplam 40 baş kültür ırkı ve bunların melezleri olan sığırlar kullanıldı. Hasta hayvanlar aneminin derecesine göre hafif (Grup II), orta (Grup III) ve şiddetli (Grup IV) derecede anemili olmak üzere 3 eşit gruba ayrıldı.Klinik bulgular ve Giemsa boyası ile boyanan kan frotilerinin muayene bulgularına dayanarak theileriozisin tanısı yapıldı. Ayrıca RLB testi ile tür tayini yapılarak etkenin Theileria annulata olduğu teyit edildi.Araştırmada kullanılan tüm hayvanların sistematik olarak klinik muayeneleri yapıldıktan sonra laboratuar muayeneleri için kan (V. jugularis'ten) ve idrar örnekleri alındı.Hematolojik muayenelerden eritrosit sayısı, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, trombosit ve total lökosit sayısı kan sayım cihazı (Sysmex Kx 21-N) kullanılarak, retikülosit sayımı Beckman Coulter Gen-S cihazı yardımıyla ve formül lökosit ise kan frotilerinin mikroskopta incelenmesiyle yapıldı. Biyokimyasal muayenelerden total bilirubin, indirekt bilirubin, AST ve LDH ölçümleri otoanalizatör (Cobas 6000 marka) ile yapıldı. SAA ve haptoglobin analizleri ELISA kitleri (Tridelta LTD, Ireland) ile prosedürlerine uygun olarak yapıldı. İdrarın makroskopik olarak rengi ve kokusu muayene edildikten sonra idrar test şeridiyle (Compur 10) dansisitesi, pH'sı, protein, bilirubin, urobilinojen, keton, glikoz, kan, hemoglobin ve lökosit miktarları kantitatif olarak belirlendi. İdrar sedimenti mikroskopta incelendi. Ayrıca idrar sedimentinin karanlık saha mikroskopta leptospira yönünden muayenesi yapıldı.İstatistiki hesaplamalar SPSS MS Windows Release 13.0 bilgisayar programı kullanılarak, gruplar arası faklılığın istatistiksel önemliliği varyans analizi ve Duncan testine göre yapıldı.Çalışma hayvanlarının klinik muayene bulguları incelendiğinde; kontrol grubu ile hafif, orta ve şiddetli derecede anemi grubundaki hastaların vücut sıcaklığı, kalp ve solunum frekansı ile rumen hareketlerinin ortalama değerleri arasındaki farklılıkların p0.05) değişikliklerin olduğu görüldü. Çalışmada, ortalama lenfosit yüzde oranları açısından kontrol grubu ile hafif, orta ve şiddetli derecede anemi grubu arasında p0.05) belirlendi.Çalışma hayvanlarının biyokimyasal muayene bulguları incelendiğinde; total ve indirekt bilirubin seviyeleri ortalama değerleri açısından, kontrol grubu ile hafif derecede anemi grubu arasındaki farklılığın istatistiki olarak önemsiz (p>0.05) olmasına rağmen, hafif derecede anemi grubundan şiddetli derecedeki anemi grubuna doğru istatistiki olarak önemli (p0.05), ancak orta ve şiddetli derecede anemi gruplarındaki ortalama değerlerin kontrol ve hafif derecede anemi grubuna göre önemli (p0.05) olduğu belirlendi. Hafif derecede anemi grubundaki hayvanların ortalama haptoglobin düzeylerinin kontrol, orta ve şiddetli derecede anemi gruplarına kıyasla önemli derecede (p0.05) olduğu saptandı.Hastaların hiçbirinde hemoglobinüri görülmemiştir.Sonuç olarak, Theileria annulata'nın neden olduğu tropikal theilerioziste oluşan aneminin patogenezinde rolü olan hemolizin ekstravasküler tipte olduğu ve hastalığın ilerlemesiyle şiddetinin arttığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to detect the severity and the type of the haemolysis that effect the anemia formation in the cattles with tropical theileriosis.In this study, totally 40 cultured strains and their crossbreeds as 10 healthy cattles (Group 1: Control Group) and 30 cattles infected with Theileria annulata were used. Patient cattles were separated into 3 equal groups according to the anemia level as mild (Group II), moderate (Group III) and severe (Group IV).Theileriosis diagnosis was achieved by clinical signs and by referring to the inspection symptoms of blood smears stained with Giemsa?s stain. Also RLB test was used to detect the species and the agent Theileria annulata was confirmed.All animals used in this study were systematically inspected clinically and then blood (from V. jugularis) and urine samples were taken for laboratory testing.Hematological parameters including erythrocyte number, hemoglobin concentration, hematocrit value, plateletes and total leukocyte numbers were measured by Sysmex Kx 21-N hematology analyzer, reticulocyte counting was evaluated by Beckman Coulter Gen-S and differential leukocyte was evaluated by examining the blood smears by microscope. Biochemical parameters including total bilirubine, indirect bilirubine, AST and LDH were measured by Cobas 6000 autoanalyzer. SAA and haptoglobin analysis were done with ELISA kits (Tridelta LTD, Ireland) according to the procedures. After examining the colour and the odour of the urine, specific gravity, pH, protein, bilirubine, urobilinogen, ketone, glucose, blood, hemoglobin and leukocyte values were quantitatively examined with urine test stripes (Compur 10). Urine sediment was examined microscobically. Urine sediment was also examined with a dark field microscobe in tems of leptospria.SPSS MS Windows Release 13.0 package program was used for statistical analysis and analysis of variance and Duncan tests were used for comparison of statistical differences between the groups.According to the clinical inspection symptoms of the inspected animals, the differences in the average values of rumen movements, heart and respiration frequencies, body temperatures between mild, moderate and severe anemia groups and the control group were observed to be significant (p0.05). There were significant differences (p0.05).According to the biochemical inspection symptoms, althogh the differences in total and indirect bilirubine levels were observed to be statistically insignificant between the control group and mild anemia group (p>0.05), a significant increase was observed in mild to severe anemia groups (p0.001). The differences in the average LDH values of the control group to the severe anemia group increased significantly (p>0.001). Although the differences in the average SAA levels between the control group and diseased groups of mild, moderate and severe anemia groups are significant (p>0.001), the differences between the moderate and severe anemia groups were insignificant (p>0.05). Although the average haptoglobin levels in the mild anemia group significantly increased when comparing to the control group and moderate and severe anemia groups, the differences in haptoglobin levels of the control group and moderate and severe anemia groups were found to be insignificant (p>0.05).Hemoglobinuria was not seen in any of the diseased animals.As a result, hemolysis, which plays a role in the patogenesis of the anemia with the tropical theileriosis caused by Theileria annulata, is extravascular type and its severity increases as well as the disease progress.