İzmir İli Alaçatı beldesinde sörf sporu örneğinde, spor ve spor yerleri üzerine bir araştırma
Researchs on sports and sports spaces in the model of windsurf sport
- Tez No: 274609
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Turizm, Rüzgar Sörfü, Alaçatı, Sport, Tourism, Windsurfing, Alaçatı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Spor, günümüzde günlük hayatın bir parçası olmak zorunda olan fiziksel ve mental bir ihtiyaçtır. İnsanın özelliklerini güçlendiren, toplumu birleştiren, daha iyi bir dünya için umut veren bir konudur. Bu nedenlerden dolayı her zaman spor, önemsenmeli ve gereken önem verilmelidir.Rüzgar sörfü, bir su sporu ve aynı zamanda da doğa sporudur. Dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizde rüzgar sörfü yapmak için koşul olarak uygun olan bir çok yer vardır. Ama bu yerler arasında koşullar bakımından dünyada da örnek olan bir yerimiz, Alaçatı'dır diyebiliriz.Ayrıca Alaçatı, rüzgar sörfü konusunda dünyada bilinen bir yer durumundadır. Dünyanın en büyük uluslararası rüzgar sörfü yarışmaları bu yüzden bu alanda organize edilebilmektedir. Binlerce kişi her yıl, sörf öğrenmekte, yarışmalara katılmakta ve bu nedenle rekreasyonel amaçlı olarak Alaçatı'ya gelmektedirler.Bu yüzden Alaçatı ilçesi Sörf koyu olarak, ayrıca hem deniz, hem karasal olarak kanunların dışında özel bir statüye sahip olmalı ve özellikle kıyı kenarı ve deniz üstünde sporu destekleyecek düzenlemeler yapılabilmeli ve ayrıca spora destek ve hizmet veren yatırımcılar ve işletmeler sporun ihtiyaçları doğrultusunda iyi bir şekilde yönlendirilmelidirler. Bu yönlendirmeler ve yapılacak kıyı düzenlemeleri sörf sporuna özel bir peyzaj planlama ve çevre düzenleme çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Sports, in todays modern times is a physical and mental necessitiy. It is a subject that strenghtens qualities of men and helps uniting the community. Considering these important aspects, sport must be considere importantly and carefully.Windsurf is a kind of water sport and on the other hand it is a kind of nature sport. In our country which has seas at four sides, there are a lot of spots that has suitible conditions for windsurfing. But we can say that, among them which is a sample spot also in the world is Alaçatı.Besides that, Alaçatı is a well known windsurfing spot in the world. Because of that, the best known windsurfing international competition events can be done in Alaçatı. Every year, thousands of people visit Alaçatı for recreational purposes.Because of that, Alaçatı town, as the sea side and the land side, must have a speacial status that allows the arrangements that promotes the sport facilities and also the investors, the managers and the bussiness owners on the area must be guided for the benefit of the windsurf sport. These guidenesses and the arrengements that is going to be done, must be done in the guidilines of a special landscape planning and environment project, focused on windsurf sport and the related subjects.