Elektrik enerji kalitesinin tekstil sanayine maliyeti ve öneriler
Effects of power quality control on manufacturing costs in textile industry and suggestions
  1. Tez No: 274693
  2. Yazar: FERİDUN KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç kalitesi, güç kalitesi ölçümleri, tekstil endüstrisi, maliyet, Power quality, power quality metering, textile industry, cost
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İşletmelerde son yıllarda üzerinde yoğunlukla durulan konulardan biri verimlilik ve buna bağlı maliyet unsurlarıdır. Ülkemizin lokomotif endüstrilerinden olan tekstil sanayi de bu konulara yoğunlaşmıştır. Hem emek hem de makine yoğun olan bu sektörde elektrik enerjisi kalitesinin oluşturduğu üretim kayıpları, verimlilik kayıpları, makine arızalarına bağlı kayıplar, iki farklı ilimizdeki farklı işletmelerde 6 ayı aşkın sürelerde yapılan ölçümlerle incelenmiştir. Ölçümler sırasındaki elektrik enerjisi kalite olayları Schneider marka ION 7650 cihazı tarafından tespit edilmiş, ION Enterprise yazılımı ile de SQL veritabanında toplanmıştır. Elektrik enerjisi kalite olayları sırasındaki parasal kayıplar hesaplanmış ve not edilmiştir. Tezde elektrik enerjisi kalite olaylarının tekstil üretimindeki etkileri de detaylıca anlatılmıştır. Son bölümde de oluşan maliyetler ve bu maliyetlerin önüne geçilmesi için önerileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis reports the effect and cost of electrical power quality on textile industry. For this purpose power quality measurements have been done for six months in two different sector of textile industry. All parameters affecting the power quality have been measured by using ION 7650 Power Analyzer according to the EN 50160 standard. All measurements saved sql databases via ION Enterprise software. Because of textile industries have high technology machines including electronic control cards and driver controlled motors, poor power quality may damage the system and causes production failure. Damage from such poor quality of energy suffered by the establishment was calculated. The findings and the impacts on weaving, yarn, etc. departments have been analyzed in detail. In the last part there are some suggestions for eliminate costs of power quality effects.