Open-end iplik tesislerinde enerji kalitesinin incelenmesi
Investigation of energy quality in open-end yarn facilities
- Tez No: 493738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, Flicker, Enerji Kalitesi, Open-end, Harmonic, Flicker, Energy Quality, Open-End
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İnsan yaşamının devam ettirilebilmesinde enerjinin önemi göz ardı edilemez. Günümüz dünyasında her alanda ihtiyaç duyulan enerjinin ne oranda kaliteli olduğu da önemlidir. Enerji kalitesi; herhangi kaynaktan üretilen enerjinin son kullanıcıya kadar geçen aşamada gerilim genliğinin ve frekansının anma değerinin değişmemesi, sinüsoidal dalga şeklinin korunması ve bunu istikrarlı olarak kesintisiz bir biçimde alabilmek olarak tanımlanır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak evlerde ve sanayide kullanılan cihazlar her geçen gün daha fazla elektronik donanım içermektedir. Bu cihazlar yapıları gereği bir yandan enerji kalitesini bozarken bir yandan da beslendikleri enerjinin kalitesine karşı daha hassaslaşmaktadırlar. Enerji kullanımının artmasıyla lineer olmayan yükler, akım ve gerilimin sinüs formunda bozukluklar meydana getirmiştir. Bu olumsuzluklar harmonik bozulma olarak bilinmektedir. Bu çalışmada enerji kalitesini etkileyen faktörlerin ve etkilerinin neler olduğu konusunda araştırmalar yapılmıştır. Bu da kaynağa bağlanan ve sistemdeki değişimleri sürekli izleyebileceğimiz analizörler sayesinde olmaktadır. Çalışma kapsamında Kahramanmaraş'ta bulunan Open-End iplik üreten bir tekstil fabrikasında, transformatörlerin çıkışına (Alçak gerilim kısmına) HT PQA824 enerji analizörü bağlanarak enerji kalitesi ölçümü yapılmıştır. Araştırmada enerji kalitesini etkileyen en önemli parametrelerden olan harmonik ve flicker kavramı detaylı bir biçimde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak non-lineer yüklerin ve lineer yüklerin şebekeye yaptığı etki incelenerek çözüm arayışına başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of energy cannot be ignored if human life can be maintained. In today's world, it is also important that the energy required in each area is of good quality. Energy quality; is defined as the change in the voltage amplitude and the rated value of the frequency of the energy produced by any source up to the end user, the protection of the sinusoidal wave pattern and being able to take it steadily and continuously. In parallel with the development of technology, appliances used in houses and industry include more and more electronic hardware. These devices are detrimental to the quality of energy; on the one hand, they are also more sensitive to the quality of the energy they feed. Non-linear loads, currents and stresses caused sinusoidal distortions due to increased energy use. These negativities are known as harmonic distortion. In this study, the factors affecting the energy quality and what the effects are investigated. This is thanks to the analyzers that are connected to the source and we can constantly monitor the changes in the system. In the scope of the study, energy quality was measured by connecting HT PQA824 energy analyzer to the outlet of the transformers (Low voltage part) in a textile factory, which produces Open-End yarn in Kahramanmaraş. The concept of harmonic and flicker, which are the most important parameters affecting energy quality, has been investigated in detail in the research. From the results obtained, the effect of the non-linear loads and linear loads on the network was examined and the solution search started.