İlaç endüstrisinde aydınlatma tasarımı
Lighting design in pharmaceutical industry
- Tez No: 274694
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ilaç Endüstrisi, Aydınlatma Tasarımı, Ilaç Endüstrisi AydınlatmaStandartları, Pharmaceutical Industry, Lighting Design, Lighting Standards inPharmaceutical Industry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalısmasında ilaç endüstrisinde ve üretim tesislerinde aydınlatma tasarımilkeleri arastırılmıstır. Bu amaçla, ilaç endüstrisinde uygulanması zorunlu olanyönetmeliklere göre aydınlatma tasarımı, aydınlatma teknikleri, gerekli aydınlıkdüzeyleri, kullanılması tercih edilebilecek ısık kaynakları gibi bilesenler üzerindedurulmustur. Ulusal ve uluslararası standartlar arasındaki iliskiler incelenmis yerelanlamda ilaç endüstrisi aydınlatmasının ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemelerin nelerolması gerektiği ile ilgili değerlendirmeler yapılmıstır. Örnek uygulama olarak birilaç fabrikasının belirli noktalarında aydınlatma ölçümleri alınmıs ve bunlarüzerinden hem yerel hem global anlamda karsılastırmalar yapılmıstır. Ilaçendüstrisinde kullanılabilecek temel aydınlatma tasarımları irdelenmis, en verimlisonucu verecek aydınlatma aygıtları ve yeni aydınlık düzeyi tavsiyeleri ölçüm,arastırma ve bulgulardan elde edilen fikirlere göre yeni bir standart önerisiyle birliktesunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study the design criteria of the pharmaceutical industry and productionsites are researched. For this reason making of the lighting design with districtregulations of the pharmaceutical industry, lighting techniques, required - necessarylighting levels, lighting equipments are studied in detail. As a sample project medicallighting levels and current lighting situation of a Production Facility of a volunteerPharmaceutical Enterprise is measured. In this area measurement it was triedto assess the lighting conditions of the process rooms, corridors, packaging areas,offices, special production areas and as a result an assessment about the lightingconditions is made. Later a comparison due to local and global standards is made anda new standardization is offered according to measurement, research and findings.