28v 650a jeneratörlerde kullanılan gerilim regülatörünün analizi
The analysis of the voltage regulator used in the 28v 650a generators
- Tez No: 274699
- Danışmanlar: PROF. DR. ETEM KÖKLÜKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilim Regülatörü, Jeneratör, Faraday Kanunu, Voltage Regulator, Generator, Faraday Law
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Araç hareket halindeyken elektrik sistemini besleyen enerji jeneratör tarafından üretilmektedir. Araçta bulunan cihazların güvenliği için üretilen bu enerjinin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Özellikle askeri savaş araçlarında atış kontrol, haberleşme, motor kontrol ve navigasyon sistemlerinin çalışması hayati bir öneme sahip olduğu için, üretilen akım ve gerilim kontrol altında olmalıdır.Bu çalışmada, zırhlı bir savaş aracı için askeri standartlarda malzemeler kullanılarak özel olarak tasarlanmış gerilim regülatörü incelenmiştir. Regülatörün, aküden ve jeneratörden aldığı akım ve gerilim geri besleme sinyallerini kullanarak, jeneratörün ürettiği akımı ve gerilimi belli sınırlar içerisinde sabit tuttuğu gösterilmiştir. Regülatörü meydana getiren devre kartlarının analizi proteus program paketi içinde bulunan isis alt programı kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the vehicle is on the move, the energy which supplies the electric system is produced by the generator. In order to keep the equipments in safe, the produced energy has to be kept under control. Especially, it is very important to keep the current and voltage under control which are produced in military combat vehicles.In this study, a specially designed voltage regulator, which consists of the materials in the military standards, for an armoured combat vehicle is investigated. It is asked to explain how the regulator keeps the current and voltage produced by the generator constant within certain limits. The analysis of the circuit boards which compose the regulator is performed by Isis sub-program which is stated in the Proteus software package.