Binalarda uygulanan ısı yalıtım sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of applied thermal insulation system bulidings
- Tez No: 274726
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, Isı kayıpları, Isıl performans, Isı köprüleri, Buhar iletimi, Enerji, Maliyet, Thermal İnsulation, Thermal Loss, Thermal Performance, Heat Bridges, Vapor Transmission, Energy, Costs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Dünyadaki nüfus artışı, gelişen sanayileşme ve kentleşme; enerji tüketimini hızla arttıran etkenlerdir. Tüketilen enerjinin önemli bir bölümünün yapıların aktif olarak ısıtılması için harcanması, ısıtma enerjisi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Ticaret ve sanayi yapılarında olduğu gibi konutlarda da en etkin enerji tasarrufu; kolay uygulanabilir bir enerji verimlilik teknolojisi olan ısı yalıtımının kullanımıyla sağlanabilmektedir.Yalıtım sayesinde, ısı kayıp ve kazançları azaltılarak enerji tasarrufunun sağlanması, çevrenin korunması, ısıl konfor ve gürültü denetiminin sağlanması, yapı elemanlarında ve yüzeylerinde yoğuşmanın önlenmesi veya azaltılması ve yapı elemanlarının dış etkilerden korunması mümkün olabilmektedir.Bu çalışmada ısı, ısı geçişi ve yalıtımı ile buhar iletimi hakkında temel bilgiler verilmiş, binalardaki ısı kayıpları incelenerek ısı yalıtımının önemi vurgulanmış, binalarda uygulanan ısı yalıtım malzeme ve sistemlerinin üzerinde durularak örnek bina projesine uygulanan farklı yalıtım sistemlerinin ısıl performans ve yalıtım maliyetleri bakımından karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
World population growth, growing industrialization and urbanization, energy consumption is rapidly increasing factor. An important part of the structure of the energy consumed to heat the waste to be active, heating leads to increased energy costs. As with trade and industrial structure in the most efficient energy-saving housing, an energy-efficiency technology, which easiliy can be applied with the use of thermal insulation can be achieved.İnsulation due to heat losses and gains by reducing the energy savings provision,environmental protection thermal comfort and noise control provision, structural elements and surface condensation prevention or reduction, and structural elements of the external effects of protection is possible.In this study, heat, heat transfer and insulation and vapor transmission of basic information is given, the building heat losses will be examined and insulating the importance of the highlighted buildings applied in thermal insulation materials and systems, with emphasis on examples of building projects is applied to the different insulation systems, thermal performance and insulation costs in terms of comparative analysis is made.