Binalarda kullanılan farklı ısı yalıtım malzemelrinin ısı iletkenlik katsayılarının Erzincan ili şartlarında termokupl ve termal kamera ile incelenmesi
The investigation of heating conduction coefficients of different heating isolation materials used in buildings in circumstance of Erzincan province using thermocouple and thermal camera
- Tez No: 351868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT MERMERKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı Yalıtımı, Genleştirilmiş Perlit, Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu, Heating isolation, Expanded Perlit, Energy Efficiency, Energy Saving
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Enerjinin % 35 inin binalarda tüketildiği ve binalarda tüketilen enerjinin de % 80 i ısıtma amaçlı kullanıldığı göz önüne alınırsa, binalara kurulacak daha verimli ısıtma sistemlerinin yanı sıra binalara uygulanacak uygun ısı yalıtımları ile büyük enerji tasarrufu sağlanacağı çok önem arz etmektedir. Isı yalıtımında istenilen performansın sağlanması, yalıtım uygulama tekniklerine eksiksiz olarak uyulmasının yanında yalıtım malzemesinin özellikleri ile de doğrudan ilişkili bir durumdur. Genleştirilmiş perlit mevcut kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinin yalıtım değerlerine yakın ısı yalıtım özelliklerinin yanında perlitin puzolanik özelliğinden dolayı zamanla dayanım kazanarak sonsuz ömre doğru gitmesi, yalıtım işlemi tabaka halinde bütün olarak yapıldığından ısı köprülerinin oluşumunu engellemesi, çok yüksek yangın dayanımı, ses yalıtımı, havayı teneffüs ederek duvar yüzeyi ile sıva yüzeyi arasında buhar oluşumunu engelleyerek küf ve bakteri oluşumunu engellemesi ve doğal olduğundan ortama zararlı kimyasal yayınımı olmaması gibi faydalı özellikleri nedeni ile günümüzde alternatif ısı yalıtım malzemesi olarak görülmektedir. Bu nedenle genleştirilmiş perlitin ısı yalıtım performansının artırılması çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada Erzincan ilinde mevcut bina boyutlarının yarısı boyutlarında bir deney odası yapılmış ve gönümüzde ısı yalıtım malzemesi olarak en çok kullanılan EPS ile genleştirilmiş perlitin ısı yalıtım performansının karşılaştırılması deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneylerin değerlendirilmesi sonucu 8 cm? lik genleştirilmiş perlit ile 6 cm? lik EPS ısı yalıtım malzemesi eşit ısı yalıtım kapasitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Genleştirilmiş perlitin ısı yalıtım performansının yalıtım yapılacak değerlerde olması ve diğer yalıtım malzemelerine kıyasla daha farklı üstün özelliklere sahip olması nedeni ile alternatif ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Given the fact that 35 % of total energy is consumed in buildings and % 80 of that energy is used as heating purposes, it is of importance that heating isolation material applied to buildings as well as more efficient heating systems set up in buildings provides large energy savings. Providing desired performance in heating isolation is directly correlated to properties of heating isolation material along with to thoroughly complying to application techniques of isolation materials. Expanded perlit is considered to be alternative heating isolation material because it has close isolation values to that of other isolation materials, and its lifetime approaches to infinity due to its puzolanik features gaining strength with time, and it prevents heat bridges as isolation process is done as whole in layer, and it has high fire durability, sound isolation, and it prevents the formation of vapor between wall and plaster surface and so that prevents mold and bacteria with the help of breathing the air, and it doesn`t emit harmful chemical substance due to fact that it is natural. Therefore, the studies about the increasing of the isolation performance of expanded perlit has been continuing. In this study an experiment chamber in half size of existing building in Erzincan has been built and EPS heating isolation performance of mostly used as heating isolation material is compared to and expanded perlit. As output of experiments done, it is determined that 8 cm of expanded perlit has the same heating isolation capacity as EPS does. Since expanded perlit has heating isolation performance as high as a regular heating isolation material and compared to them it has distinct superior properties, it is considered to be used as alternative heating isolation material.