Ofis binalarında iklimlendirme sistem seçimi
Choice of air-conditioning systems in office buildings
- Tez No: 274778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklimlendirme sistemleri, Termal konfor, Sistem seçimi, Air conditioning systems, Thermal comfort, System selection
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsanların yaşamlarının büyük bir kısmını geçirdiği kapalı ortamların, onlar için verimliliğin en üst seviyede olabilmesi iyi tasarlanmış ve uygulaması iyi yapılmış iklimlendirme sisteminden geçmektedir.Termal konfor şartlarının en iyi şekilde yerine getirilmesi verimliliğin artmasını ve kapalı ortamlardan kaynaklanan rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlamaktadır.İklimlendirme sistemi seçiminde, performans, işletme maliyeti, sistemin ilk yatırım maliyeti, servis-bakım-onarım, mimari, uygulama, emniyet gibi önemli parametrelerinin göz önünde bulundurulması ve bu parametrelerin uygulama yapılacak binanın konumuna ve fiziksel özelliklerine göre değerlendirilmesi gerekmektedir.Sistem ekonomik ömrünün ortalama 20 yıl olduğu düşünüldüğünde, seçilecek sistem 20 yıl içinde ihtiyaçları en iyi biçimde karşılamalıdır. Mimari tasarım öncelikle enerji ekonomisini gözetecek biçimde tasarlanmış olmalı ve uygun iklimlendirme sisteminin kurulmasına elverişli olmalıdır.Bu çalışmada termal konfor şartlarını en iyi şekilde sağlayacak ve istenilen özellikleri yerine getirebilecek bir iklimlendirme sisteminin seçilebilmesi için ASP .net ortamında OBİSS programı geliştirilmiştir. OBİSS' de model olarak ele alınan bina için istenilen özelliklere göre sistemlerin karşılaştırılması yapılmış ve en uygun iklimlendirme sistemi seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
People spend a large portion of the indoor environments of their lives, their highest level of efficiency to be well designed and well-made application is through air conditioning systems.Of thermal comfort conditions to be fulfilled in the best way to increase efficiency and indoor environment to provide help to prevent illnesses caused.Air conditioning system in the selection, performance, operating cost, the system's first cost, service and maintenance and repair, architecture, applications, safety as important parameters considered and the parameters applied to the building's location and physical features according to the evaluation process is required.The average 20 year economic life of the system is considered to be elected within 20 years, the system must meet requirements in the best possible way. Energy economy that will oversee the architectural design that is designed primarily to be and should be conducive to the establishment of proper air conditioning system.This study will provide the optimal thermal comfort requirements and can fulfill the desired characteristics of an air conditioning system for selecting an ASP.net OBİSS program was developed in a environment. OBİSS 'taken as a model for the building, according to the desired properties of the systems were compared and the most suitable air conditioning system is chosen.