Ofis binalarında uygulanabilen iklimlendirme sistemlerinin incelenmesi ve model bir ofis binasının mekanik değerlendirmesi
Investigation of air conditioning systems applied in office buildings and mechanical analysis of a sample office building
- Tez No: 631446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değişken debi, klima santrali, ısı pompası, fan coil, Variable flow, air handling, heat pump, fan coil
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte ofis binalarında istenilen konfor şartlarına ulaşabilmek amacıyla birçok farklı mekanik tesisat sistemi uygulanabilmektir. Sistem seçimi; bina kullanım amacı, binanın bulunduğu bölgenin iklim şartları, yeni/mevcut yapı durumu, mekanik sistem sınırlamaları (malzeme dayanım sınıfları, cihaz kapasiteleri vb…), mimari yapı, işletme maliyeti, ilk yatırım maliyeti gibi kriterler dikkate alınarak yapılır. Bu çalışmada beş farklı mekanik tesisat sistemi model bir ofis binası üzerinde uygulanarak sistemlerin birbirlerine karşı avantajları ile dezavantajları, ilk yatırım maliyetleri, işletme maliyetleri ve işletme kolaylığı karşılaştırılarak en verimli sistemin hangisi olduğu incelenmiştir. Model ofis binası için sistem modellemesinde Carrier HAP programı ile ısıtma/soğutma yükleri hesaplanarak hesaplanan sonuçlar üzerinden model proje için uygulanacak olan sistemlere göre cihaz seçimleri yapılmıştır. Her sistem için seçilen cihazlara göre işletme ve ilk yatırım maliyetleri hesaplanmış olup elde edilen veriler doğrultusunda sistemlerin analiz tabloları oluşturularak tez çalışması sonlandırılmıştır. Yapılan çalışmalara göre İstanbul ili iklim şartlarında model ofis binası için hava soğutmalı sistem çözümleri toplam maliyet (işletme maliyeti + ilk yatırım maliyeti) ve işletme kolaylığı açısından daha tercih edilebilir bir durum oluşturmaktadır. Su soğutmalı sistemler yatırım maliyeti noktasında avantaj oluşturmakla beraber hava soğutmalı sistemlere kıyasla karmaşık bir tesisat yapısına sahip olması ve işletme maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle söz konusu bina için birincil bir çözüm ortaya koymamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, many different mechanical installation systems can be applied to reach the desired comfort conditions in office buildings. System selection is based on criteria such as building usage purpose, climatic conditions of the area where the building is located, new / existing building status, mechanical system limitations (material strength classes, device capacities, etc.), architectural structure, operating cost, initial investment cost. In this study, five different mechanical installation systems are applied on a model office building examined which system is most efficient by comparing the advantages and disadvantages of the systems against each other, initial investment costs, operating costs and ease of operation. In the system modeling for the model office building, the device selection was made according to the systems to be applied for the model project based on the calculated results by calculating the heating / cooling loads with the Carrier HAP program. The operating and initial investment costs were calculated according to the devices selected for each system, and the thesis study was finalized by creating the analysis tables of the systems in line with the data obtained. According to the studies, the climate conditions of Istanbul for model office building, air-cooled system solutions constitute a more preferable situation in terms of total cost (operating cost + initial investment cost) and ease of operation. Water-cooled systems have an advantage at the point of investment cost but they do not provide a primary solution for this building due to the complex installation structure and high operating costs compared to air-cooled systems.