Beton karot dayanımına agrega dane çapının etkisi
Effects of the dimensions of aggregates to the endurance of drilling core
- Tez No: 274807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANSUR SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Kalite Kontrolü, Concrete, Quality Control
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Beton, günümüzde inşaat sektöründe çok yaygın kullanım alanına sahip olma özelliğini bünyesinde barındırmaktadır.Çevremize baktığımızda binalar, yollar, köprüler, barajlar, santraller, istinat duvarları ve bunlar gibi yapıların betondan yapıldığını görürüz.Betonun bu kadar yaygın bir yapı malzemesi olmasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:1.Ekonomik olması.2.Daha kolay şekil verilebilir olması.3.Fiziksel ve kimyasal dış etkilere dayanıklı olması.4.Her yerde üretilebilir olması.5.Üretiminde az enerji tüketiliyor olması.6.Çelik donatı ile çekme mukavemeti yetersizliğinin dengelenebilir olması.7.Yüksek basınç dayanımlarına erişilebilir olması.8.Hafif agrega ile hafifletilebilir olması.9.Pigmentlerle renklendirilebilir olması.10.Üretim, taşıma ve yerleştirme aşamalarında büyük gelişmelerin sağlanmış olması.Dolayısıyla bu kadar yaygın kullanılan bir malzeme için de kalite kontrolü kaçınılmaz bir hal almıştır. Kalite kontrolü açısından taze ve sertleşmiş durumda olmak üzere iki halde incelenen beton için bir çok kalite kontrol yöntemi mevcuttur.Bu çalışmada, taze ve sertleşmiş betonda uygulanan kalite kontrol yöntemleri genel hatlarıyla incelenecek olup, betonun içeriğinde bulunan ve dayanımının temelini oluşturan agregaların dane boyutlarındaki değişikliklerin betondan karot alınması yöntemiyle beton dayanımı üzerindeki etkisi araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
At the present, concrete is a very common material in construction sector.When we look around we can see that buildings, roads, bridges, dams, power stations, land ties and so many things like that are built of concrete.There are some reasons for concrete to be that common. We can list some of these reasons as:1.Economical2.Easier to shape3.Resistance to physical and chemical outside influences4.Can be produced everywhere5.Less energy loss while producing6.İncrease of pulling endurance with steel7.High pressure endurance values8.Can lose weight with weightless aggregate9.Can be coloured with pigments10.Great developments in producing, transporting and placingThus for a material like that common quality control is inevitable. There are lots of ways of quality control two types of concrete as wet and hardened.In this study, we will seek the effects of the dimensions of the aggregates to the endurance of concrete by drilling core method with mentioning about the other ways of quality control in general terms.