Terminal binalarında ısıtma, soğutma, havalandırma tesisatlarının projelendirilmesi ve uygulanması
Project preparation and application of cooling and ventilation systems in terminal stations
  1. Tez No: 274826
  2. Yazar: MERVE YENİCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM BÜYÜKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Terminal binaları, ısıtma, soğutma, havalandırma, ısı kaybı hesabı, Terminal Stations, Heating, Cooling, Ventilation, Heat Loss Calculation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı, terminal binaları gibi insanların sürekli girip çıktığı, büyük hacimli binalar için en uygun ısıtma, soğutma ve havalandırma sisteminin seçilebilmesi için bir kaynak oluşturmaktadır.Tezin oluşturulmasında ilk olarak ısıtma sistemleri ve klima sistemleri sınıflandırılmış ve sistem seçim kriterleri değerlendirilmiştir. Bir sonraki aşamada ısıtma ve klima sistemleri tek tek açıklanmış ve bu sistemlerde kullanılan cihazlara değinilmiştir. Sistemlerin avantajlı ve dezavantajlı durumları incelenmiş, sistemlerin birbiriyle karşılaştırılması yapılmıştır. Bir sonraki bölümde bir binanın ısı yalıtım yönetmeliğine uygunluğunun nasıl saptandığı anlatılmış ve örnek binamızda ısı yalıtım yönetmeliğine uygunluk uygulanmıştır. Daha sonra ısı kaybı hesabının nasıl yapıldığı anlatılmış ve örnek binamızda çeşitli hacimler seçilerek bu hacimlerin ısı kaybı hesabı yapılmış ve kullanılabilecek cihazların seçimi yapılmıştır. Çalışmanın içinde örnek binamızın ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri yapım aşamasında incelenerek, fotoğraflandırılmıştır.Sonuç kısmında; sistemler karşılaştırılarak terminal binaları ve benzeri binalarda ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinden hangisinin kullanılmasının daha uygun olacağı konfor, servis bakım kolaylığı, işletme kolaylığı, kuruluş maliyeti, işletme maliyeti, çevre faktörü gibi kriterler açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to provide a source for the selection of appropriate heating, cooling and ventilation systems in publicly used buildings.At the preparation period of the dissertation, firstly heating and air conditioning systems were classified and system selection criteria were evaluated. At the next step, the above mentioned systems were separately identified and the equipments used in these systems were mentioned. Advantageous and disadvantageous sides of the systems were examined and comparisons were made between them. In the next section it was explained how to determine the conformity of a building to the heating isolation regulations. Later, picking some several volumes in the sample building, their heating loss calculations and the selection of equipments to be used were made. In the study, heating, cooling and ventilation systems were examined during the construction of the building and they were all photographed.In the conclusion part, with the comparison of the systems, it was evaluated which heating, cooling and ventilation systems to be used in terminal stations and similar buildings considering the criteria of comfort, maintenance and operation easiness, investment cost, operation cost and environmental factors.