Klasik ve zeki optimizasyon teknikleri ile problemlerin çözümlenmesi ve karşılaştırılması
The analysis and comparison of problems by classical and intelligent optimization techniques
  1. Tez No: 274844
  2. Yazar: ÜNAL ATAKAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Optimizasyon, Zeki Optimizasyon, Karşılaştırma, Optimal Çözüm, Classical Optimization, Intelligent Optimization, Comparison, Optimal Solution
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bir işin en iyi yolun seçilerek başarılması fikri, uygarlık tarihi kadar eskidir. Bu başarımı, klasik ve zeki optimizasyon teknikleri üzerinden incelemek ve bu noktada karşılaştırma bakış açısının kazandırılması tez çalışmasının temelini teşkil etmektedir.Optimizasyon teknikleri açısından geçilen zaman periyotu süresince sezgisel araçlar geliştirilmiş, bu araçlar çözümü zor veya olanaksız olan optimizasyon problemlerini çözülebilir hale getirmiştir. Bu araçlar birbirleriyle kaynaşırken, bilgi elemanları ve de istatistiksel analiz gibi daha geleneksel yaklaşımlarla bütünleşerek çok daha zorlayıcı problemleri çözme hedefi edinilmiştir. Zeki optimizasyon tekniği kapsamında bahsedilen araçlar ile çözümler geliştirmek iki önemli avantaj sağlar.-Geliştirme süresi klasik yaklaşımlara göre çok daha kısadır.-Kayıp verilere göreceli olarak duyarsız olması sonucu klasik yaklaşımlara göre daha güçlüdür.Buradan hareketle klasik optimizasyon yaklaşımları genel bir bakış ile örneklerle değerlendirilmiş, zeki optimizasyon tekniklerindeki temel bilgiler, hesap ve uygulamanın nasıl yapıldığı algoritmalarla gösterilmeye çalışılmıştır. Amaç yukarıda belirtilen avantajları problem örnekleriyle gösterebilmektir.
Özet (Çeviri)
The idea of achieving an issue by choosing the best solution way is as olden as civilization history. Analysing that kind of achievement through classical and intelligent optimization technics and comparing these technics come to the heart of this study.In the last of optimization technics some heuristic tools have been developed. These tools make the optimization problems, of which solution is difficult or impossible, easy to solve. While these tools merge with each other, they unite conventional approaches such as information elements and statistical analysis. The purpose of these merges and unifications is to solve much more challenging problems. There are two important advantages of developing solutions by the help of these tools, which are mentioned in the context of intelligent optimization technics.-The time for developing these solutions is much shorter in comparison with classical approaches.-This approach is stronger than classical approaches as it is relatively insensitive to lost data.In this context classical optimization approaches are reviewed with examples by a general view and it is purposed to denote the fundamental information about intelligent optimization technics and demonstrate how to compute and apply by using algorithms. The object is to show the advantages indicated above by the help of problem examples.