Astreoidlerin fotometrik gözlemlerinin analizi
Analysis of the asteroids' photometric observations
  1. Tez No: 274907
  2. Yazar: AFŞAR KABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Asteroidler, fotometri, dönme, şekil, convex inversion, Asteroids, photometry, rotation, shape, convex inversion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, göreli olarak kısa dönme dönemine sahip ana-kuşaktan dört adet parlak asteroid seçilmiş ve bu asteroidlerin ışık eğrisi şekillerini, yıldızıl dönme dönemlerini ve dönme ekseni doğrultularını Kaasalainen ve Torppa (2001) ve Kaasalainen ve ark. (2001)'de açıklanan ?convex inversion? yöntemiyle yeniden belirlemek için fotometrik gözlemler yapılmıştır.Gerçekte, seçilmiş bu dört asteroidin (201Penelope, 511Davida, 694Ekard, 776Berbericia) ışık eğrisi şekilleri ve dönme modelleri literatürde bilinmektedir; bununla birlikte güvenilir parametrelere ulaşmak için, uzun zamana yayılmış çok sayıda fotometrik veriye her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Elimizdeki sınırlı veri, ?convex inversion? uygulamasının Türkiye'deki ilk örneğini ortaya koymak adına literatürdeki verilerle birlikte göz önüne alınmıştır.Bu dört asteroidin yeni gözlemleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi'nde yapılmıştır. 201Penelope'nin bazı gözlemleri TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) bünyesinde gerçekleştirilmiştir.Analizlerde, Mikko Kaasalainen tarafından Fortran'da geliştirilen ve sonra Josef Durech tarafından C'ye dönüştürülen kod ve Warner (2007)'de açıklanan, orijinal kodu esas alan Windows tabanlı bir program olan MPO LCInvert kullanılmıştır. Literatürdekilerle uyumlu sonuçlar bulunmuş ve yeni ışık eğrilerine ?convex inversion? yöntemi yoluyla model ışık eğrileri fit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, four bright main-belt asteroids which have relatively short rotation period were selected and observed photometrically to redetermine the lightcurve shapes, sidereal rotation periods and pole directions by using the convex inversion method described in Kaasalainen & Torppa (2001) and Kaasalainen et al. (2001).Actually, the lightcurve shapes and the spin state models of these four selected asteroids (201Penelope, 511Davida, 694Ekard, 776Berbericia) were known in the literature; however, the large photometric data spanned over a long period of time is always needed to obtain reliable parameters. Our limited photometric data were taken into account together with those in the literature to perform the first sample convex inversion application in Turkey.New observations of these four asteroids were carried out at Canakkale Onsekiz Mart University Astrophysics Research Center & Ulupinar Observatory. Some observations of 201Penelope were performed at TUBITAK National Observatory of Turkey (TUG).In analyses, the code developed by Mikko Kaasalainen in Fortran and later converted to C by Josef Durech and MPO LCInvert described in Warner (2007), a Windows-based program which is based on the original code, were used. The consistent solutions were found with those in the literature and model lightcurves were fitted to new lightcurves by means of the convex inversion method.