Tetracystis isobilateralis R.M. Brown ve H.C. Bold (Chlorococcales) mikroalginin kültürü, biyokimyasal analizleri ve ağır metal biosorpsiyonu
Culture conditions, biochemical analysis and determination of heavy metal biosorption of Tetracystis isobilateralis R.M. Brown and H.C. Bold (Chlorococcales)
  1. Tez No: 274913
  2. Yazar: CUMHUR MİÇOOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ERDUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Biochemistry, Microbiology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tetracystis isobilateralis, mikroalg, kültür, besin, ağırmetal, Tetracystis isobilateralis, microalgae, culture, nutrient, heavy metal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dünyada bu kadar zengin bir mikroalg florası varken; üretimi yapılabilen ticari mikroalg tür sayısının sınırlı olması, günümüzde mikroalgal biyoteknolojinin gelişmesini engelleyen en önemli etkenlerden biridir. Ticari öneme sahip yeni mikroalglerin tespiti ve biyoteknolojik uygulamalarda kullanımına yönelik çalışmalar, bu alanın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışma ile mikroalgal biyoteknoloji bilim dalında yapılan çalışmalara hız verilmek istenmiştir.Ege Üniversitesi Mikroalg Kültür Koleksiyonundan (EGEMACC) temin edilen Tetracystis isobilateralis R.M.Brown & H.C. Bold (Cholorococcales) mikroalg türü. için kültür ortamları ve yaşama şartları belirlenmiştir. Türün belirlenen kültür şartları altında (besin, pH, sıcaklık, ışık yoğunluğu ve havalandırma) kültürü yapılarak durgunluk fazına ulaşan kültürden besinsel ve biyokimyasal analizler için yeterli miktardaki biyomas elde edilmiştir. Toplam protein miktarı, toplam yağ miktarı, yağ asitleri çeşit ve miktarı, A, E Vitaminleri ile ß-Karoten miktarı gibi besin değerleri araştırılmıştır. Canlı hücrelerin farklı ağır metallere karşı biyosopsiyon kapasitesini için kadmiyum, kobalt, kurşun, nikel ve mangan elementlerine ait tuzların 5, 20, 40 ppm şeklinde üç farklı konsantrasyonları hazırlanıp uygulanmış ve biyosorpsiyon miktarları belirlenmiştir.Mikroalgin OTM besin ortamında (pH; 8,7, 24±2 ºC, 500 mL/dak. havalandırma) hücre yoğunluğunun, 30,1x106 hücre/ml, biyomas ağırlığının ise 0,462 gr/L ulaştığı belirlenmiştir. Besinsel ve biyokimyasal analizlerinde; toplam protein miktarı, %38,73 toplam yağ miktarı, %16,37 vitaminE miktarı, 301,8 mg/kg, vitaminA miktarı, 28,40 mg/kg ve ß karoten miktarına, 815,4 mg/kg'ma sahip olduğu saptanmıştır. Yağ asitleri; Palmitik, Linoleik, Oleik, Stearic yağ asitleri çeşitleri sırası ile % 40.99, %6.34, %35.89, %16,64 değerlerde oldukları belirlenmiştir. 46,5 mg/gr ile en iyi absopladığı metalini mangan olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important reasons why commercial microalgae production is so limited, effects microalgae an biotechnology, even though the earth has a rich microalgae flora. Determination of new microalgae, wich have commercial importance will help to develope this field. By this study it's wanted to hasten the studies, made on this field.Tetracystis isobilateralis R.M. Brown & H.C. Bold (Cholorococcales) determined from the University of Ege, Microalgae Culture Collections are come out for culturel environment. Under the circumstances of the culture, enough biyomas has been gotten access for biochemical and nutriential analyses, which has been cultured. Total protein, oil, fatty acid types, A, E vitamines and ß -carroten have been researched. Three different consantrations of living cells against different heavy metals, salt belongs to cadmium, cobalt, lead, nickel and manganese elements applied for biosorption has been certained.It has been seen that they reached to the sizes 30,1x106 cell/ml consantration 0,462 gr/L biomass weight under microalgae OTM culture conditions, in 8,7 pH, 24+2 ºC and 500 mL/min. in aired culture condition. In biochemical and nutritional analyses it has been seen that it reached to the size; total protein 38,73%, total oil 16,37%, 301,8 mg/kg vitamineE, 28,40 mg/kg vitamineA and 815,4 mg/kg ß-caroten. It has been seen that fatty acides, Palonitic, Linoleic, Oleic, Stearic fatty acides have reached to 40,99%, 6,34%, 35,89%, 16,64%. We see that it absorbes mangan, which it absorbes the best in 46,5 mg/gr.