Kaynak fonksiyonlu skaler alan içeren bazı kozmolojik modeller
Some cosmological models with scalar fields including source functions
  1. Tez No: 274917
  2. Yazar: ÖZGÜR AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaklı Skaler Alan, İdeal Akışkan, Klein-Gordon Denklemi, Marder metriği, Einstein Alan Denklemleri, Bianchi Tipi Modeller, Kozmik Microdalga Fon Anizotropisi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Evrenin global yapısı; yüksek enerji fiziği, astrofizik ve modern kozmoloji deneyleri ve gözlemleri sonucu elde edilen verilerin işlenerek değerlendirilmelerinden yola çıkılarak büyük ölçekte homojen kabul edilen uzay-zaman yapılarına dayanmaktadır. Ancak bir çok araştırmalarda ve çalışmalarda; uzay-zamanın eğriliğini oluşturan kozmik madde dağılımı ideal akışkan olarak varsayılmaktadır. Bu varsayıma dayalı kozmolojik modeller, bazı kozmolojik problemleri açıklamada yetersiz kalmaktadırlar. Bu nedenle; evrenin global yapısını incelemede ideal akışkan madde formuna kazı ilaveler gerekmektedir.Bu çalışmada, evrenin kozmolojik gelişiminde etkin olduğuna inanılan kaynak fonksiyonuna sahip skaler alan içeren ideal akışkan madde dağılımı, homojen fakat anizotrop bir evreni tanımlayan ve Marder metriği olarak bilinen Bianchi Tipi I metrik için Einstein alan denklemleri elde edilmeye çalışılmış, elde edilen denklemlere çeşitli çözümler araştırılmış ve çözümlerin fiziksel özellikleri ile birlikte asimptotik davranışları incelenerek yorumlanmaya çalışılmıştır.Elde edilen çözümlerde; kaynaklı skaler alan içeren ideal akışkan madde dağılımına ait enerji momentum tensörü ve Klein-Gordon denklemi kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cosmological models have been constructed by adopting observed universe as homogeneous and isotropy at the global scale. However, in many study, matter has been assumed as a perfect fluid. But, some problems can not be exactly explained by these adoptions.In this study, exact solutions of Einstein?s field equations are obtained for Bianchi Type I, homogeneous but anisotropy and known as a Marder metric, filled with string fluid existing from cosmic string which occurred during the phase transition at the very early stages of the universe. Also, physical and asymptotic behavior of these solutions have been studied.In the obtained solutions, the energy-momentum tensor is used for the cosmic string fluid, 1-dimentional objects, as curvature source of the space-time.Keywords : Cosmic String, Marder's metric, Einstein?s Field Equations, Bianchi Type Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy.