Çanakkale Boğazı'ndaki (Çanakkale, Türkiye) bazı kahverengi alglerde alginat miktarının yıllık değişimi
Annual changes on yield of alginate from some brown algae in Bosphorus of Çanakkale (Çanakkale, Turkey)
- Tez No: 274969
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL AYSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kahverengi algler, sodyum alginat, Çanakkale Boğazı, Brown algae, alginate, Bosphorus of Çanakkale
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale Boğazı'ndan 2009 Mayıs ve 2010 Nisan ayları boyunca farklı istasyonlardan örneklenen, Cladostephus spongiosus f. verticillatus (Lightfoot) Prud'homme van Reine, Stypocaulon scoparium (Linnaeus) Kützing, Colpomenia sinuosa (Mertens ex Roth) Derbès & Solier, Petalonia fascia (C. Agardh) G. Hamel, Scytosiphon lomentaria (Lyngbye) Link, Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh, Sargassum vulgare C. Agardh, Dictyota dichotoma (Hudson) J.V. Lamouroux, D. Linearis (C. Agardh) Greville, Padina pavonica (Linnaeus) Thivy, Mesogloia lanosa P.L. Crouan & H.M. Crouan ve Zanardinia prototypus (Nardo) Nardo olmak üzere 12 farklı kahverengi algin alginat veriminin mevsimsel değişimi incelenmiştir.Alginat elde edilmesinde Na Alginat yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen Na alginat kurutulmuş ve tartımları yapılmıştır.Yapılan çalışmanın sonucuna yıllık ortalama sodyum alginat verimlerine bakıldığında Cystoseira barbata ve Cladostephus spongiosus f. verticillatus taksonlarının ekonomik anlamda alginat üretimi için değerlendirilebilecek algler olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, was aimed determining of alginate production from Cladostephus spongiosus f. verticillatus (Lightfoot) Prud'homme van Reine, Colpomenia sinuosa, (Mertens ex Roth) Derbès & Solier, Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh, Dictyota dichotoma (Hudson) J.V. Lamouroux, D. Linearis (C. Agardh) Greville, Mesogloia lanosa P.L. Crouan & H.M. Crouan, Padina pavonica (Linnaeus) Thivy , Petalonia fascia (C. Agardh) G. Hamel, Sargassum vulgare C. Agardh, Stypocaulon scoparium (Linnaeus) Kützing, Scytosiphon lomentaria (Lyngbye) Link, Zanardinia prototypus (Nardo) Nardo collected during the 12 months between the May 2009 and April 2010 from different stations of Bosphorus of Çanakkale.It has been used method of Na Alginate for measuring the yield of alginate produced from algae in the research.November, the lowest yield (%22) on January Sargassum vulgare; the highest yield (%21) on June, the lowest yield (%12) on March from Colpomenia sinuosa so in future Cystoseira barbata and Cladostephus spongiosus f. verticillatus can to be use for alginate production.