İçerisine farklı engeller yerleştirilmiş mantolu düşey sıcak su tanklarında engellerin sıcaklık tabakalaşması üzerine etkisinin nümerik olarak incelenmesi
Numerical analysis of thermal stratification different obtacles located into mantled hot water tank
- Tez No: 274980
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALTINTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl tabakalaşma, Mantolu sıcak su tankı, Tank engeli, Thermal stratification, Mantled hot water storage tank, Tank obstacles
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, mantolu ve düşey sıcak su tankında farklı engellerin, sıcaklık tabakalaşması üzerine etkisi nümerik olarak araştırıldı. Depolama tankının içerisine farklı engeller yerleştirmek sureti ile tankın üst kısmındaki sıcak su ile alt kısmındaki soğuk suyun birbirleri ile karışması önlenerek ısıl tabakalaşmanın korunması sağlandı. Böylece amaç, tank içerisindeki sıcaklık tabakalaşmasını iyileştirmektir.Engelsiz, beş farklı engelli geometri ve dört farklı engel yükseklikleri için ( h=0.15 m , 0.3 m , 0.4 m ve 0.5 m ) çözümler yapıldı. En iyi tabakalaşmanın oluştuğu h mesafesi belirlendi.FLUENT programı kullanılarak iki saat için çözümler yapıldı. Bu analiz; süreklilik, momentum ve enerji eşitliklerinin üç boyutlu zamana bağlı durumu dikkate alınarak yapıldı.Sonuçlar, tank içerisine yerleştirilen farklı engellerin; ısıl tabakalaşmayı iyileştirdiğini ve bunun sonucunda da, engelsiz tank durumuna göre, tanktan sağlanan kullanım suyu sıcaklığını arttırdığını göstermektedir. Tank içerisine yerleştirilen engellerden dış konik engel ve dış silindir engel modellerinde; h=0.15 m ve h=0.30 m konumlarında diğer modellere göre daha iyi sıcaklık tabakalaşması belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, e ? ect of using di ? erent obstacles on thermal stratification in a mantled and vertical hot water tank is investigated numerically. The different obstacles placed in the storage tank provides preserving thermal stratification by preventing to mix cold water at the bottom with hot water at the top of the tank. In this way the purpose of the study is to get heal to thermal stratification in the tank.Solutions are made for no obtacle tank, five geometry with different obtacles tank and for four different obtacle heights (h=0.15 m , 0.3 m , 0.4 m and 0.5 m ). The ?h? distance is determined for the best thermal stratification.Solutions are made using FLUENT programme for two hours. This analysis is based on unsteady, three dimensional continuity, momentum and energy equations.The results show that placing different obstacles in the tank improves thermal stratification, and thus ıt increases the temperature of water supplied by the tank compared to no obstacle case. The obstacles out conic and out cylindircal model and h=0.15 m, h=0.30 m distances represent better thermal stratification among the other considered models.